Hrvatski advokat tvrdi da je dva puta bio u prilici da uhapsi Tuđmana
Foto: Tuzlanski.ba

Zagrebački advokat Anto Nobilo rekao je da je kao tužilac dva puta bio u prilici da krivično goni tadašnjeg lidera HDZ-a Franju Tuđmana i zabrani HDZ zbog podrške Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) na osnivačkom kongresu stranke 1989. godine i planiranja državnog udara u decembru 1990. godine.

Nobilo kaže da je na osnivačkom kongresu HDZ-a u Zagrebu 1989. godine Tuđman, između ostalog, rekao da "NDH nije bila samo fašistička tvorevina, nego i izraz želje hrvatskog naroda za samostalnom državom".

"Kada smo ocjenjivali treba li zabraniti HDZ nakon kongresa u Lisinskom, nakon pritisaka jednog dijela politike, odlučili smo da nećemo ići sa tim postupkom. Iako, bilo je puno vatre i nacionalističke atmosfere, dolazili su ljudi izvana sa svakakvim zastavama", rekao je Nobilo za "Glas Istre".

On je naveo da su Tuđman i nekadašnji oficir Udbe Josip Franjo u decembru 1990. godine izradili i proširi letak u kojem se, između redova, nalazio poziv na ustanak, rušenje vlast i napad na Srbe koju su tada održavali takozvane "mitinge istine" i koji su se na putu za Ljubljanu zaustavili u Zagrebu.

"Tako su vjerovatno htjeli preuzeti vlast u Hrvatskoj", rekao je Nobilo i dodao da su tom prilikom mogli da zatvore Tuđmana i Manolića i stave HDZ van zakona, ali da do toga nije došlo.

On je pojasnio da su mu tada, dok je dežurao u zagrebačkom sudu u Zagrebu, došli iz državne bezbjednosti sa prijavama protiv Tuđmana i Manolića.

"Htjeli su da ih odemo uhapsiti. Specijalci su bili spremni, trebalo je da upadnu u njihove prostorije, a postojale su informacije da ćemo tamo naći podatke i materijalne dokaze o tome da Tuđmana i druge finansira ekstremna emigracija, što je tada bilo krivično djelo", rekao je Nobilo.

On navodi da do hapšenja ipak nije došlo, jer je, kako kaže, vidio da nema čvrst slučaj i usprotivio se zahtjevu državne bezbjednosti.

"Šef državne bezbjednosti je raspustio specijalce koji su te noći trebali pokupiti vrh HDZ-a", kaže Nobilo i dodaje da su Tuđman i Manolić htjeli tada da "iskoriste ekstremne Srbe i izvrše državni udar".

On je naveo da sve dešavalo 1. decembra 1990. godine prije izbora.

"Nismo išli u progon jer smo smatrali da nemamo dokaze i da bismo izgubili. Nismo htjeli ići paradno, a HDZ je tada već imao dosta podrške naroda i potencijalno bi dobili građanski rat", rekao je Nobilo.