Čedomir Jovanović: ''Presudu Karadžiću sam saslušao s osjećajem stida''
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik srbijanske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je poručio da je izricanje presude Radovanu Karadžiću djelomična, ali ne i dovoljna satisfakcija žrtvama njegove politike i izrazio nadu da će to doprinijeti da se srpskom narodu skine teret kolektivne krivice za zločine koji su u Bosni i Hercegovini izvedeni u periodu od 1992. do 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Presudu Karadžiću sam saslušao s osjećajem stida, ali i nade da će sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini skinuti teret kolektivne krivice. O skidanju krivice sa cijelog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, spremnošću da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela. Kazna Radovanu Karadžiću je bar djelimična, nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava njegove politike i jedan od osnova na kojem možemo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu i prije svega u Bosni i Hercegovini, čiji narodi su od ove politike najviše stradali", naveo je Jovanović u saopštenju koje je objavljeno na službenoj internet stranici LDS-a.

Ističući kako ovo nije momenat za raspaljivanje mržnje i sukoba, Jovanović je kazao da je ovo jasna opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama.

"Ova presuda je strašan podsjetnik na cijenu rješavanja problema ratom i jak razlog da vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost ikada više ponovi", poručio je Jovanović.

Podsjećajući kako se danas u Srbiji obilježava godišnjica NATO-vih napada na tu zemlju, Jovanović je kazao kako su Srbi kao narod koji je mnogo patio kroz historiju da i prema svim drugim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji pokažu saosjećanje. Dodao je da presuda Karadžiću na sudu u Hagu upravo upozorava na tu nužnost.

Međunarodni krivični sud za bivši Jugoslaviju (MKSJ) osudio je danas u prvostepenom postupku Radovana Karadžića na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Karadžić, koji je bio prvi predsjednik Republike Srpske i vrhovni civilni zapovjednik Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH 1992.-1995, proglašen je krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice koju je protiv njega podiglo Haško tužilaštvo. (Tuzlanski.ba)