Beograd: Zagrepčanka švercovala afrodizijak čiji su glavni sastojci zmije i škorpije
Foto: Tuzlanski.ba

Carinici na aerodromu ''Nikola Tesla'' spriječili su pokušaj krijumčarenja devet flaša kineskog afrodizijaka, saopštila je danas Uprava carina Srbije.

Egzotični napitak, u kojem se nalaze zaštićena vrsta zmije i škorpije, otkriven je kod putnice iz Zagreba koja je doputovala iz Katara, navodi se u saopštenju.

Prilikom detaljne kontrole prtljaga, pronadjene su najprije dvije flaše u čijoj se unutrašnjosti nalazi zmija koja drži škorpiju u ustima, zatim pet flaša sa zmijom u napitku i na kraju još dvije flaše sa škorpijom koja pluta u tečnosti.

Radi se zaštićenoj vrsti zmije "Henochrophis piscator" i škorpiji "Heterometrus sp" koja nije zaštićena vrsta, a odmah su kontaktirani inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine zaduženi za sprovodjenje CITES konvencije, kojom se reguliše promet zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Kako se navodi, da bi ovakav napitak mogao da udje u zemlju, mora imati kinesku izvoznu deklaraciju i dozvolu koju izdaje Grupa za CITES nadležnog ministarstva, jer se ne radi o suveniru, već o eliksiru u kojem se nalaze zaštićene vrste, čiji je promet zabranjen. (Agencije)