"Nema ovdje čuda! Gospu su prebojili bojom koja svijetli u mraku"
Foto: Tuzlanski.ba

Novo međugorsko čudo, Gospin kip koji svijetli flourescentnom svjetlošću ima logično i prirodno, a ne nadnaravno objašnjenje, tvrde naučnici.

gospa-svijetli1

- Ovo je školski primjer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekt pokazuju cinkov sulfid i pogotovo jako stroncijev aluminat - rekao je dr. Pavle Močilac, hemičar Instituta za organsku hemiju i biokemiju u Pragu.

- Neko je očito, u želji da napravi predstavu, prebojao Gospin kip s premazom na bazi stroncijeva aluminata. Naime, ukoliko usporedimo boju Gospina kipa koji svijetli u mraku s bojom kojeg u mraku isijava stroncijev aluminat možemo vidjeti da su istovjetne. Stoga je jasno, nema tu čuda. Ovo je samo jeftin pozorišni trik za naivne i lakovjerne - istaknuo je Močilac, piše Jutarnji.hr

Njegov kolega dr. Tomislav Portada, hemičar Instituta Ruđer Bošković, smatra da bi trebalo otići u Međugorje i na licu mjesta ispitati što je izazvalo neobičnu svjetlost.

- Ne mislim da je netko namjerno lažirao priču. No, vjerujem da postoji logično objašnjenje fenomena koji ljudi vide, ali ga krivo tumače - rekao je Portada koji smatra da postoji niz mogućnosti za flourescentnu svjetlost Gospina kipa.

- Primjerice, poznato je da deterdženti za izbjeljivanje odjeće pod utjecajem ultraljubičastog zračenja fosforenciraju. Ipak, neozbiljno je nagađati izdaleka što se događa - zaključio je.