Prvih 149 putnika sinoć je iz Malmea u Švedskoj sletjelo na tuzlanski aerodrom (FOTO)
Foto: Tuzlanski.ba

Prvi putnici sletjeli na tuzlanski aerodrom

Izlazak putnikaPrvih 149 putnika sinoć je iz Malmea u Švedskoj sletjelo na tuzlanski aerodrom. Ovim je i otpočeta realizacija redovnih linija na i sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a već 15. juna uslijedit će redovne avio – linije prema Bazelu u Švicarskoj, te 17. juna Geteborgu, također u Švedskoj.

Jučerašnjem slijetanju, osim rodbine koja je došla dočekati svoje najdraže, te putnika koji su već oko 20:00 sati odletjeli za Malme, prisustvovali su i predstavnici Wizz Air-a. "Tokom nekoliko posljednjih mjeseci Wizz Air je aktivno investirao u razvoj avijacije i turizma u Bosni i Hercegovini. Danas smo došli do nove važne prekretnice – historijskog trenutka. Na vezu sa popularnom švedskom destinacijom Malmo se dugo čekalo i sa 3 leta sedmično za Malmo najavljujemo ulazak niskih cijena u Bosnu i Hercegovinu. Naše prisustvo u Tuzli još jednom demonstrira našu posvećenost Bosni i Hercegovini i mi se nadamo daljem razvoju našeg poslovanja na ovom tržištu", istakao je ovom prilikom Gyorgy Abran, komercijalni direktor kompanije Wizz Air.

Inače, Wizz Air je najveći niskotarifni avioprijevoznik u Centralnoj i Istočnoj Europi. Flotu čine 43 aviona tipa Airbus 320 iz 16 baznih aerodroma, koji sa preko 270 ruta povezuju 94 destinacije u 33 države. Wizz Air-ov tim od 1600 profesionalaca pruža superiorne usluge i veoma niske cijene, čineći ovu kompaniju prihvatljivijim odabirom za preko 13.5 miliona putnika u 2013-toj godini.

"Ovo je historijski dan za Međunarodni aerodrom Tuzla i Tuzlanski kanton. Nakon ispunjavanja svih tržišnih i zakonskih uslova od strane državnih, federalnih i kantonalnih resornih ministarstava mi smo u kompaniji Wizz Air pronašli jakog partnera za razvoj zračnog saobraćaja na našem aerodromu. Konekcija prema zapadnoj Evropi preko Međunarodnog aerodroma Tuzla će zasigurno doprinijeti bržem razvoju turizma i privrede u našem regionu i zemlji", rekao je direktor Aerodroma Tuzla Enver Jukanović, te dodao da je ovo dobra prilika za uspostavljanje poslovnih veza, investicije i razvoj turizma kako na području našeg kantona, tako i cijelog regiona koji uključuje i dijelove susjedne Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Avion dolazak

Ovom, za razvoj Tuzlanskog kantona izuzetno važnom događaju, prisustvovao je i ministar prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Enver Bijedić, koji je zajedno sa Direktorom aerodroma prvim putnicima lično zaželio dobrodošlicu u Tuzlu, Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu. „Kao što je to inače praksa u ovakvim situacijama, kompaniji Wizz air, osim čestitke na realizaciji prvog leta, Wizz air-u želim isti broj uspješnih polijetanja i slijetanja, a putnicima ugodne letove i boravke u Bosni i Hercegovini", rekao je Bijedić ističući da su Vlada Federacije BiH i Ministarstvo na čijem je čelu ukinuli aerodromske taksi čime je ovom aerodromu omogućen rad sa niskotarifnim aviokompanijama poput Wizz air-a.

Prvom slijetanju i polijetanju putnika na Wizz Air-ovim linijama sa Međunarodnog aerodroma Tuzla prisustvovali su i Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Senaid Hadžić, bez čijeg zalaganja i kontinuirane podrške Aerodromu, realizacija ovog projekta ne bi bila moguća.

Za kraj napomenimo da se karte za letova sa Međunarodnog aerodroma Tuzla mogu nabaviti putem službene web stranice Wizz Air-a (www. wizzair.com) po cijenama već od 24.99 Eura za Malme (Malmö) i 29.99 Eura za Geteborg (Göteborg) u Švedskoj, te 9.99 eura za Bazel Mulhaus (Basel Mulhouse) u Švicarskoj. (Odjel za informisanje Vlade TK)