Foto: Tuzlanski.ba

Dan prije početka popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji će trajati od sutra do 15. oktobra, sudeći prema stavovima nevladinih aktivista, na pomolu je prvi ozbiljniji skandal.

vilina-vlas-2

Kako agencija Anadolia saznaje, popisivači iz više gradova Bosne i Hercegovine, koji su u Višegrad stigli jer u pojedinim dijelovima Republike Srpske nema dovoljno Bošnjaka i Hrvata za popunjavanje nacionalne kvote popisivača, smješteni su u hotel "Vilina vlas" u kojem se '90-tih nalazio zloglasni logor!

Tamo je, naime, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bilo zatočeno blizu 200 žena iz istočne Bosne nad kojima su vršena masovna silovanja.

vilas2-smjestaj2

Prema izjavama svjedoka, te pisanju novinara i istraživača, žene su u hotelu "Vilina vlas" ostale četiri mjeseca. Pripadnici ''Belih orlova'' i ''Osvetnika'' Milana Lukića (pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog teških zločina nad Bošnjacima u Višegradu), koji su u sadejstvu sa regularnom vojskom i policijom učestvovali u brojnim zločinima u istočnoj Bosni, dolazili su s ratišta u navedeni hotel, gdje su vršili silovanja djevojaka i žena, govoreći im da trebaju biti sretne "što će roditi četnike". Od 200 zatočenih žena samo su četiri preživjele.

Neki od popisivača sa kojima su razgovarali novinari AA potvrdili su da se nalaze u hotelu "Vilina vlas", istakavši da ih je tu smjestio Republički zavod za statistiku RS. Bili su nemalo uznemireni saznanjem o prošlosti hotela.

''Da, nalazimo se u hotelu "Vilina vlas", to je tačna informacija i ništa vše ne možemo reći. Tu su popisivači iz Sarajeva, Goražda, Živinica, sa Ilidže i iz drugih gradova'', rekao je za AA jedan od popisivača, koji nije želio davati dodatne komentare.

Predsjednik Udruženja ''Ćuprija'' iz Višegrada Hikmet Karičić u izjavi za AA oštro je osudio ovakav odnos prema popisivačima u BiH, kazavši da su neki od njih, koji su upoznati sa užasima koji su se dešavali u "Vilina vlas", šokirani potezom banjalučkog zavoda.

bosnjaci-vilas-hotel1

''Nadamo se da ovo nije provokacija Bošnjaka uoči popisa. Najprije je tužna činjenica da Bošnjaka u Višegradu nema dovoljno i da moraju dolaziti osobe iz drugih gradova da bi učestvovali u popisu u Višegradu. Bošnjaka nema dovoljno jer su '90-tih pretjerani i ubijani. A sada i ovo. Ovo je, po nama, psihološki pritisak na popisivače, ali i opasna poruka svim građanima Bošnjačke nacionalnosti u RS-u koji trebaju biti popisivani i ovo niko ne treba olako shvatiti. Po meni, ovo je prvi ozbiljan skandal s popisom koji počinje 1. oktobra'', rekao je Karčić.

On očekuje reakciju Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku kako bi se ispravio navedeni propust, a popisivači smjestili na adekvatnije mjesto.

Predsjednica Udruženja ''Žena-žrtva'' rata iz Višegrada Bakira Hasečić, i sama žrtva silovanja i tortura u Višegradu, šokirana je činjenicom da su popisivači smješteni u "Vilina vlas".

"To je najveće mučilište Bošnjaka! Nema tamo nijedne sobe, nijednog kreveta gdje neko nije zaklan, silovan ili pretučen. To je sramota i užas koji se ne može opisati riječima'', kazala je Hasečić.

Novinari Anadolu Agency pokušali su dobiti i stav Zdenka Milinovića, direktora Agencije za statistiku BiH, agencije koja je odgovorna za popis, ali, i pored više pokušaja, Milinović nije odgovarao na telefonske pozive. (Anadolija)