Foto: Tuzlanski.ba

Dio pokvarenog mesa iz Njemačke završio je na tržištima u inostranstvu, uključujući i neke balkanske zemlje, objavio je juče njemački "Focus".

meso-mesnicaaa

"Focus" je na sajtu naveo Bugarsku, Rumuniju i "druge balkanske zemlje", bez navođenja imena tih drugih zemalja.

Domaći poljoprivrednici izrazili su veliku sumnju da je dio mesa završio u BiH, s obzirom na to da se velike količine mesa izvoze iz Njemačke u BiH.

Pokušali smo doći do novinara koji su objavili tu informaciju, ali nam do zaključenja ovog broja nije stigao odgovor.

Njemačku je potresao veliki skandal nakon što su dva radnika jedne mesoprerađivačke kompanije iz Bad Bentajma u Nidersaksoniji prokazala vlasnika kompanije da je radnicima naređivao da velike količine tog pokvarenog i ubuđalog mesa miješaju sa zdravim mesom, pa su takvo meso prodavali i izvozili pod deklaracijom svježeg mesa.

"Ovi radnici tvrde da je njihova firma kupovala jeftini mesni otpad i da su po naredbi šefa morali da to meso miješaju sa zdravim mesom za dalju preradu. Velika većina ovog mesa vjerovatno je završila na tanjiru potrošača", navodi se na sajtu "Focusa".

Kako se ističe, sedmično je prerađivano između 50 i sto tona pokvarenog mesa, a ukupna količina smjese zdravog i pokvarenog mljevenog mesa iznosila je oko 400 tona.

Navode da cijeli slučaj sada istražuje njemačko Državno tužilaštvo, a da su prve sumnje na kvalitet mesa isplivale na površinu nakon što je primijećeno da meso ima čudan miris.

mesinaaa

U Upravi za indirektno oporezivanje ističu da je na inspekcijskim organima da provjere kvalitet robe koja se uvozi u BiH.

Sa druge strane, u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kažu da se, prema Zakonu o hrani, proizvodi kojima je istekao deklarisani rok upotrebe smatraju neprikladnima za ljudsku upotrebu i ne smiju se nalaziti u prometu, dostupni potrošačima.

"Hrana kojoj je protekao deklarisani rok upotrebe treba da bude uništena na neškodljiv način", naglašava Pejo Đurašinović, glavni republički inspektor za hranu.

On kaže da je Republička inspekcija za hranu u ovoj godini u oblasti nadzora proizvodnje i prometa hrane izvršila 726 kontrola.

"Inspekcija je zbog proteklog roka upotrebe i izmijenjenih senzornih svojstava naložila uništavanje više od 83 kilograma hrane i kontrolisanim subjektima izrekla novčane kazne u vrijednosti većoj od 54.000 KM", ističe Đurašinović. Procjenjuje se da je od ovih 726 kontrola oko pet bilo s neispravnom hranom, odnosno hranom kojoj je prošao rok trajanja.

Kako ističu u inspekciji, najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mesni i mliječni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH rečeno je da će nam odgovor o nalazima o kvalitetu hrane dostaviti danas.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kaže da je i Njemačka na spisku brojnih država iz kojih uvozimo meso.

"Uvozimo meso iz Njemačke, ali čak i iz Brazila, Moldavije, Tajlanda. Nema odakle ne uvozimo. Ide u brodovima, a kada treba baciti u more, šalju nama ovamo", naglašava Usorac.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja je nadležna za carinske poslove, rečeno je da bi tehnički bilo teško izvršiti provjeru o spornom mesu bez informacije o uvozniku. (Nezavisne novine)