Foto: Tuzlanski.ba

Ružan prizor koji oslikava neodgovoran i neprimjeren odnos pojedinaca prema okolišu.

modrac-oktobar-sunce

Kao što je već poznato jezero Modrac je vještačka akumulacija nastala za potrebe stanovništva, industrije, biološkog minimuma rijeke Spreče ali od 1998.godine i za potrebe Elektoprivrede BiH, izgradnjom mini hidroelektrane. Prekomjerno hemijsko, biološko i fizičko zagađenje Spreče i njenih pritoka itekako ostavlja velike posljedice na danas aktuelnu akumulaciju "Modrac".

modrac-oktobar-sunce1

Nebrojno mnogo puta do sada, nevladine organizacije su slale apele za pokretanje aktivnosti na poboljšanju kvaliteta vode jezera Modrac nadležnim ministarstvima i općinama čije otpadne vode dolaze u jezero Modrac, ali do sada značajnijih aktivnosti nije bilo, jer su se nadležni oglušili na sve dopise.

modrac-oktobar-sunce5

Danas smo posjetili Modrac u namjeri da lijep i sunčan dan iskoristimo obilaskom nekoliko lokacija, na licu mjesta dočekao nas je ružan prizor koji oslikava neodgovoran i neprimjeren odnos pojedinaca prema okolišu.

Jezero je nekada bila prava turistička atrakcija, a bogati sadržaji uređenog dijela obale bili su pravi mamac za turiste iz svih krajeva BiH pa i šire. Pogledajte ovdje kako je jezero izgledalo nekada, ponovilo se... (Tuzlanski.ba)