Kako Bosancima preko granice? Saznajte na "Fakultetetu za turistički ulazak u Hrvatsku"
Foto: Tuzlanski.ba

Upištite na vrijeme fakultet za turistički ulazak u Hrvatsku. Gradivo koje morate naučitio jeste obimno, ali savladaćete ga ako budete uporni.

granica-hrvatska-bih

Evo predmeta koji se izučavaju:

Predmet 1: „Čekanje od dva sata na granici" naučiti ćete se strpljenju, proći ćete intezivni kurs savladanja bijesa. Morate se znati nositi sa poniženjem kojim ste izloženi od strane hrvatskih carinika. Vi idete u Hrvatsku da ostavljate novac tamo, a pri ulasku dobijate dvosatnu porciju maltretiranja zbog toga. Zato ćete izučavati i antilogiku.

Predmet 2: „Modeli i metodi skraćivanja muka na granici" – sva sata čekanja na granici je dovoljno vremena da to vrijeme možete transformisati u korisno.

Žena: Može da izveze dvoje šlape, jedan goblen ili jedan manji stolnjak, pa joj ponesite pleteće igle, vune, konce ...

Dijete 1: Učenje kineskog kao perspekivnog jezika.

Dijete 2.: Za dva sata čekanja na granici može naučiti čitavu tablicu množenja

Vozač: Može pročitati čitav Daytonski sporazuum, dnevne novine i Otkup sirove kože od Sidrana

Premdmet 3: Šta se sve smije unijeti u Hrvatku:

100 eura po danu predviđenog boravka: dileme trebaju li te stotke eura biti u kunama ili ne?

E tu je kvaka. Možete li pravo da unesete buket cvijeća zamijeniti sa gajbom pive? Taj će carinik reći kad mu kažete da nemate buket, ali da ste umjesto buketa cvijeća odlučili unijeti po gajbe pive.

„Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika i njegove obitelji, kao kruha, kolača, čokolade i konditorskih proizvoda, dodataka hrani, tjestenine, juha i začina, te drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili riba.

Ovo su odredbe za prelazak granice: E sad, šta su razumne „količine hrane" ? Koliko moje dijete može pojesti čipsa, čokalade, keksa ... treba mi tabla kinder jaja ...

Predmet 4: „Proučavanje psihologije hrvatskog carinika"

Predmet 5: Praktične vježbe prelaska granice: trajan je sedam dana / vježbanje sa količinama i vrstama hrane koje možete unijeti

Predmet 6: Gepek i šta i kako u njega staviti

Predmet 7: Gdje sakriti paštete, salame i travnički sir

Osman Džiho / Expres / Moinfo.ba