Foto: Tuzlanski.ba

Njemački autoklub ADAC je napravio opsežno istraživanje u 50 evropskih turističkih mjesta u deset zemalja - Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Italiji i Danskoj.

pijesak-plaza-papuce

Uspoređivale su se cijene izvanpansionskih troškova jedne porodice s dvoje djece na godišnjem odmoru. Cijene su podijeljene u četiri kategorije: Jelo i piće (tjestenina, Coca-Cola...), shopping (sunčane naočale, japanke...), informacije i slobodno vrijeme (ležaljke na plaži, novine, baterije) te zdravlje i osobna njega (mlijeko za sunčanje, pasta za zube...).

namirnice-samoposluga

Potrošačka korpa sastojala se od 34 proizvoda, a u prosjeku je stajala 174,74 eura.

Hrvatska, u kojoj su ADAC-ovi inspektori obišli Lopar, Omiš, Bol na Braču, Bašku i Umag, uspjela se 'ugurat' u pet zemalja s troškovima ispod te granice, piše Glas Slavonije.

Naime, korpa je u Hrvatskoj stajala 164, u Španjolskoj 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 eura.

S druge strane, najskupljom turističkom zemljom pokazala se Danska s ukupnim troškom korpe od čak 223 eura, odnosno oko 100 eura više nego u najjeftinijoj Bugarskoj i oko 60 eura skupljom od Hrvatske.

Slijede Italija s 208 eura troškova, pa Francuska (200 eura), Holandija (192 eura) i Njemačka (185 eura).

Za Hrvatsku su kazali kako je povoljna, kao i Grčka i Španija, s time da su naglasili da se u Hrvatskoj može jesti i piti za vrlo malo novca. Čak su i proizvodi za zdravlje i osobnu njegu bili povoljni. U Loparu, Omišu i Bolu na Braču ispitivači su nailazili na povoljne cijene, dok su u Baški na otoku Krku te u Umagu bile prosječne, dakle nešto više.

Ipak, uspoređujući najjeftinije i najskuplje destinacije po pojedinim proizvodima, najjeftinije pivo Nijemci su našli upravo u - Baški.

U ovom krčkom turističkom mjestu pivo kupili za 1,07 eura, a za što su na francuskoj rivijeri, točnije u mjestu Six-Fours-les-Plages platili nevjerojatnih 6,06 eura ili šest puta više. Cijeli članak pročitajte OVDJE.