Hapšenje u Tuzli: Banjalučani lagali da prikupljaju novac za Narodnu kuhinju!
Foto: Tuzlanski.ba

Grupa lažnih humanitaraca iz Srbije i Bijeljine nedavno je, također, otkrivena u Tuzli.

Tuzla Kapija place

Pripadnici Policijske stanice Zapad u Tuzli danas poslijepodne priveli su nekoliko osoba koji već duže vrijeme, pod izgovorom provedbe humanitarne kampanje, prodaju razne brošure i razglednice, tvrdeći da novac od prodaje ide u fond Narodne kuhinje „Imaret" u Tuzli.

Po riječima Jasmina Kurtića, komandira PS Zapad, privedene osobe su iz Banja Luke, a svi su prilikom kontrole policije zatečeni u užem centru grada.

- Niko od privedenih nije sa područja Tuzle. Imali su rješenje nadležne službe Općine Tuzla, ali ne da prodaju, već da izlažu određene predmete. Svi predmeti su im oduzeti i o tome je obavještena nadležna inspekcija. Ono što smo iz njihovih izjava saznali firma za koju rade ima sjedište u Banja Luci i, sudeći po njihovim reakcijama, ovdje nije riječ niokakvoj humanitarnoj djelatnosti. Naravno bit će provedena dalja zakonska procedura – kazao nam je Kurtić

Inače, zbog višednevnog varanja građana Tuzle da se novac od prodaje razglednica uplaćuje na račun Narodne kuhinje „Imaret" jučer se oglasio i direktor Regionalnog odbora „Merhamet" u Tuzli Adil ef.Pezerović.

- Dužan sam obavjestiti građane da „Merhamet", kao ni jedno tuzlansko dobrotvorno društvo niti organizacija, nisu organizirali ovakvav vid skupljanja dobrovoljnih priloga za Narodnu kuhinju u Tuzli. Iskreno, zaprepašten sam smjelošću pojedinih ljudi da ovako javno zloupotrebljavaju Narodnu kuhinju , ali i humanost i dobrotu naših građana. Očekujem da će nadležne službe istražiti ko stoji iza ovih aktivnosti – kazao nam je ef. Pezerović.

Danas privedeni „humanitarci" koje je policijska racija pokupila sa tuzlanskih ulica, uposlenici su jedne banjalučke firme koja je svoje predstavništvo registrirala u Sarajevu. Banjalučanin, po nekim informacijama je, opet pod kontrolom srbijanske grupe prevaranata koji su na priči o humanitarnoj angažiranosti do sada zgrnuli ogromne novce, prensi Dnevni Avaz.

Lažni humanitarci

Grupa lažnih humanitaraca iz Srbije i Bijeljine nedavno je, također, otkrivena u Tuzli.

Građanima su prodavali brošure od 3 do 5 maraka tvrdeći da taj novac ide za liječenje djece sa srčanim smetnjama. Nakon provjere ispostavilo se da je riječ o klasičnoj prevari.