Na području Trebinja danas je realizovana akcija kodnog naziva "Kings" u kojoj su uhapšeni članovi organizovane kriminalne grupe. Riječ je o Ivici Bagu i Blagoju Miloviću.

Snimak hapšenja pomoćnika komandira granične policije u akciji u kojoj je osumnjičen i Zoran Galić
Foto: SIPA

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na osnovu međunarodne razmjene informacija sa Europolom i u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Trebinje i Agencije za istrage i zaštitu BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, realizovali su akciju "Kings". 
Hapšenje Blagoja Milovića, pomoćnika komandira granične policije u Trebinju 
 
Akcija je usmjerena na dokumentovanje krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom davanje poklona i drugih oblika koristi, nedopušten promet akciznih proizvoda i nedopuštena trgovina, krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje poklona i drugih oblika koristi i odavanje tajnih podatka, saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Pogledajte snimak hapšenja OVDJE

U akciji u čijoj su realizaciji na terenu učestvovali i pripadnici Europola, izvršen je pretres stambenih objekata i prevoznih sredstava koja koriste osumnjičene osobe na sedam lokacije na području Trebinja, Berkovića, Posušja, Stoca i Gruda i oduzeto je jedno putničko vozilo, veći broj mobilnih telefona, nosača SIM kartica, rokovnika, prenosnih računara, nosača digitalnih medija i službenih dokumenata. 

Vezani članak Velika akcija SIPA-e: Pretresi na 11 lokacija u TK i RS-u, jedna osumnjičena osoba u bjekstvu

Po naredbi Tužilaštva BiH lišeni su slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje, državljanin BiH i Hrvatske, Bago Ivica, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.
 
Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, nastavljaju dalju intenzivnu istragu.

Podsjetit ćemo, u okviru iste akcije je osumnjičen i bivši direktor Granične policije BiH te sadašnji zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić. On se, prema saznanjima Tužilaštva BiH, nalazi u Hrvatskoj, gdje je pobjegao jer je imao saznanja sa se vodi istraga protiv njega.