Dragan K. iz Kostajnice pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora za krivično djelo polno nasilje na djetetom, a koje je počinjeno još 2014. godine.

Monstrum iz BiH tri puta silovao dječaka, osuđen na četiri godine zatvora
Foto: Ilustracija

Žrtva je u vrijeme počinjenja djela imala svega devet godina, a silovanje se desilo tri puta.

Odluku u ovom predmetu je prije nekoliko dana donio Vrhovni sud RS.

Koliko je slučaj star, potvrđuje i to da mu se sudilo po starom Krivičnom zakonu RS, dok je novi Krivični zakonik RS donesen još 2017. godine.

Žrtva, dječak koji je u trenutku počinjenja djela imao devet godina, sada je već mladić koji je napunio 19 godina, piše Mondo.

Međutim, ni tu nije kraj ovom skandaloznom sudskom procesu.

Dragan K. bio je optužen zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka od devet i 15 godina u ljeto 2014. godine, a na teret su mu se stavljali produženo krivično djelo polno nasilje nad djetetom i krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem.

Optužnica, koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, teretila ga je da je "u namjeri pobuđivanja i zadovoljavanja seksualnog nagona" u tri navrata silovao tada devetogodišnjeg dječaka, a u dva navrata obljubio 15-godišnjaka.

Okružni sud u Prijedoru je Dragana K. za polno nasilje nad djetetom osudio na četiri godine zatvora, a za obljubu na pet godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od osam godina zatvora. Vrhovni sud RS je presudu djelimično potvrdio, i to samo u odnosu na prvu žrtvu, dok je u odnosu na drugu, presuda odbačena i predmet vraćen na novi postupak.

S obzirom na to da mu se sudilo po Krivičnom zakonu RS, evidentno je da je optuženi dobio minimalne kazne, jer je za prvo djelo – polno nasilje nad djetetom (iz člana 195. stav 2.) zaprijećena kazna zatvora od tri do 15 godina, dok je za drugo djelo – obljuba nad nemoćnim licem (iz člana 194. stav 2.) zaprijećena kazna najmanje pet godina.

"Djelimičnim uvažavanjem žalbe branioca optuženog, ukida se presuda Okružnog suda u Prijedoru u odnosu na krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem i u tom dijelu predmet se vraća na ponovno suđenje, dok se u odnosu na produženo krivično djelo polno nasilje nad djetetom, ta žalba, kao i žalba okružnog javnog tužioca Prijedoru, odbija kao neosnovana i prvostepena presuda potvrđuje", potvrđeno nam je kratko u Vrhovnom sudu RS.

Postupak u ovom predmetu je, zbog zaštite maloljetnih žrtava, bio zatvoren za javnost.

Kada je u pitanju devetogodišnjak, u optužnici se navodilo da ga je optuženi u dva navrata izdvojio iz igre sa djecom, odveo iza škole i silovao, a treći put biciklom odvezao na jednu lokaciju u Kostajnici i fizički spriječio da pobjegne.

Pri tome je žrtvi prijetio da o tome nikome ne smije pričati.

U drugoj tački optužnice se navodilo da je 15-godišnjaka u dva navrata obljubio u svojoj kući, iskoristivši odsustvo njegovih roditelja. U ovom slučaju radilo se o žrtvi koja je bila nedovoljno duševno razvijena.