Nakon što su mediji objavili da su cijene ćevapa u Sarajevu u nekim ćevabdžinicama dostigle i do 15 KM za porciju, među građanima širom Bosne i Hercegovine počela su nagađanja – hoće li isti trend uskoro zahvatiti i druge gradove?

U Sarajevu su ćevapi neizostavni dio kulinarske tradicije i turističke ponude, a nove cijene iznenadile su građane te izazvale polemiku.
Naime, cijena velike porcije ćevapa porasla je sa 12 na 14 KM, a shodno tome porasle su i cijene malih i srednjih porcija.
"Nekad je velika porcija koštala 6 KM, a mala 3. Pa je skočila na 10, 12, i izgleda da nema kraja. Za šest maraka sada samo kafu možemo popiti", jedan je od komentara građana.
U Tuzli, koja također ima nekoliko prepoznativljih ćevabdžinica, cijena ovog, mnogima omiljenog jela, uvijek je bila niža u odnosu na glavni grad Bosne i Hercegovine, no prema saznanjima portala Tuzlanski.ba, moglo bi doći do poskupljenja.
Tako bi u objektima u centru grada cijena velike porcije mogla ići i do 13 KM, dok će u većini sa dosadašnjih 11 porasti na 12 KM, no to bi moglo uslijediti nakon 15. juna do kada će ugostitelji sačekati da vide hoće li se nastaviti trend poskupljenja mesa.
Moguća poskupljenja vlasnici upravo i pravdaju rastom cijena mesa, ulja, brašna, ali i općim povećanjem troškova poslovanja.
Kako kažu, cijene mesa kontinuirano rastu. Trenutna cijena varira od 19-20 KM po kilogramu zbog čega ugostitelji svoju ponudu moraju uskladiti s tim.
Dok će se mnogi s nostalgijom sjećati vremena kada se za deset maraka mogla pojesti porcija ćevapa i popiti jogurt ili sok, danas ćevapi za mnoge postaju luksuz koji će se sve rjeđe moći priuštiti.