Zemljotres jačine 3,2 stepena zabilježen u Sarajevu
Foto: Tuzlanski.ba

Zemljotres jačine 3,2 stepena po Richteru pogodio je u jutarnjim satima bosanskohercegovačku prijestolnicu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, zemljotres je zabilježen u 7,55 sati 13 kilometara od Sarajeva na dubini od deset kilometara.

Zemljotres jačine četiri stepena Richterove skale sinoć je zabilježen u Crnoj Gori.

Zemljotres je bio lagane do umjerene jačine, dakle, oko 3,1 stepen Richtera što odgovara intenzitetu između 4 i 5 stepeni Merkalijeve skale. Ovi zemljotresi inače ne izazivaju neke materijalne štete, ali mogu da izazovu uznemirenje građana, jer se ipak osjete, kazao je Rusmir Gorušanin, seizmolog u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu.

Istakao je da ne bi trebalo da bude nikakve panike jer ovi zemljotresi na ovim lokalitetima i na području Treskavice se ponekad dešavaju.

"Nadamo se da će završiti na ovom umjerenom zemljotresu. Duže vremena ga nije bilo na ovom području i inače oko Sarajeva. Jedan prilično jak zemljotres je zabilježen prije par godina u Zenici, ali u okolini Sarajeva se rjeđe dešavaju, ali se dese", naglasio je Gorušanin.

Poručio je da stanovništvo ne treba da se brine.