Foto: Tuzlanski.ba

Krajem prošle sedmice je održana panel diskusija pod nazivom „Vakcinacija: odgovornost pojedinca i zajednice“ te je time okončan niz aktivnosti koje su uslijedile u samoj sedmici, ali i prije nje, u okviru projekta „Zdravlje i vakcinacija“, čiju organizaciju potpisuje Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla.

Prije same Sedmice imunizacije, aktivnosti su krenule već početkom godine, tačnije od januara, sa anketiranjem stanovništva o njihovim stavovima i mišljenjima kada je u pitanju tema vakcinisanja. Ubrzo nakon toga je snimljen i promotivni video kampanje pod nazivom „DINO“, koji je dostupan svima na internetu i koji ima za cilj prenošenje poruke o važnost vakcinisanja djece, kao i o svim posljedicama nevakcinisanja. Kako bi se na što kvalitetniji način bilo ko mogao upustiti u razradu ove tematike, održana je i edukacija za studente na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli koja je bodovana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, kao i takmičenje za srednjoškolce koje je okupilo preko 90 timova iz cijelog kantona.

Sama sedmica imunizacije je započela sa javnom akcijom: „I ja sam vakcinisan“ koja je održana na Trgu Slobode s ciljem okupljanja što većeg broja različitih populacionih grupa i podsticanja na važnost koje vakcine imaju u održavanju zdravlja. Svi prisutni su mogli ostaviti svoje poruke i trag na našem zidu, te time dati svoju podršku onima kojima je ona najpotrebnija, odnosno samoj djeci. Centralnu aktivnost je predstavljala panel diksusija pod nazivom: „Vakcinacija: odgovornost pojedinca i zajednice“. Panel je održan u prostorijama Hotela Tuzla, sa posjećenošću od preko 200 gostiju, zvanica i učesnika. Pozvani govornici panela su predstavljali različite oblasti iz područja zdravstva, nauke i javnog života koje su srodne temi vakcinisanja, s ciljem davanja odgovora na sva pitanja, nedoumice i argumente koje su učesnici panela imali. Panel, kao i prethodne aktivnosti projekta, je bio potpuno otvoren za sve zainteresirane kao i sve one koji imaju različita mišljenja kada je u pitanju ova tema, s ciljem kreiranja kvalitetne platforme za dijalog i razmjenu mišljenja.

Ovim projektom se završava prva sedmica imunizacije u Tuzli, uz želju organizatora da se poruka njihove kampanje i dalje nastavi širiti putem slogana: Volite. Pazite. Imunizirajte!