Foto: Tuzlanski.ba

Sezona kestena, jednog od najpopularnijih jesenjih plodova je počela a gradu soli u goste je jučer stigao kestendžija Husein Ičanović iz Bužima, predjela izrazito bogatog urodima kestena.

U odnosu na ulične prodavce kestenja koje smo do sada viđali na platou Mejdana, Husein Ičanović je postavio vrlo interesantnu aparaturu za pečenje kestenja ali ga i odmah ljušti. Kako je istakao za Tuzlanski.ba u gradu namjerava ostati onoliko dugo, koliko Tuzlaci budu pokazali interesovanja za pečeno kestenje.

kestenje-mejdan-tuzla (2)

Ukoliko niste znali, plodovi kestena odličan su izvor vitamina C, K, B1, kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Ljekovita svojstva kestena odlična su hrana za umorne i bezvoljne osobe.

kestenje-mejdan-tuzla (4)

Preporučuju se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, rekonvalescentima, anemičnim osobama i osobama sa lošom probavom. Kesten je dobar za liječenje respiratornih problema, kao što je kašalj.

kestenje-mejdan-tuzla (5)

Umjesto da djetetu kupite čokladu i gricakalice, prošetajte do Mejdana i punudite mu fišek pečenog kestenja. Kestnje možete i sami ispeći kod kuće, ali ima veću draž ako ga kupite i jedete dok šetate gradom. (Tuzlanski.ba)

kestenje-mejdan-tuzla (1)