Zakon o zabrani pušenja u proceduri do kraja godine!
Foto: Tuzlanski.ba

Federalno ministarstvo zdravstva priprema novi zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, koji će u potpunosti biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

smoker-byJoš nema informacija hoće li novim propisom biti jasno definirano da li će doći do potpune zabrane pušenja na javnim mjestima i da li će se povećati kazne za prekršitelje.

To je za "Dnevni avaz" potvrdio Zlatan Peršić, glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva.

Izostao nadzor

''Da bi bolje i konciznije bila uređena ova oblast, nadamo se da ćemo prednacrt novog zakona na kojem se radi, poslati do kraja godine Vladi Federacije BiH'', dodao je Peršić.

Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, koji je još 1998. godine donijela Federacija BiH, nije primjenjivan u našoj zemlji.

U zakonu koji je još na snazi regulirano je mnogo toga. Između ostalog, i zabrana pušenja u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i u ustanovama za boravak djece i studenata, a njegovu primjenu i nadzor obavljaju sanitarna inspekcija, inspekcija rada i tržišna inspekcija.

Bez zaštite

Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH, kazala je za "Avaz" da je od prioritetnog značaja uvođenje kompletne zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima javnih ustanova, radnih mjesta, zdravstvenih i obrazovnih ustanova i sredstava transporta.

''Prema iskustvima zemalja u EU, uvođenje "pušačkih prostorija" ne pruža nikakvu posebnu zaštitu zdravlja, nego samo potpuna zabrana pušenja'', kazala je Ramić-Čatak.