Zahiragić kao odgovor Helezu postavio sedam pitanja, te uputio poziv na javnu debatu
Foto: Tuzlanski.ba

Haris Zahiragić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, na svom zvaničnom Facebook profilu ponovo je odgovorio ministru odbrane Bosne i Hercegovine, Zukanu Helezu.

Nešto ranije danas ministar Helez na svom zvaničnom Facebook profilu odgovorio je na javne prozivke kolega političara iz RS-a, ali i FBiH, između ostalog osvrnuo se i na Harisa Zahiragića.

"7 laganih pitanja za Zukana Heleza i ponovni poziv na javnu debatu?

Zukan Helez se, kao i svaka kukavica, nakon što me je prvi napao i izvrijeđao, te nakon što se na prvi dan Bajrama ismijavao sa činjenicom da nevin čovjek - čijim se projektima danas hvali - leži u zatvoru, krije iza institucije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i pokušava raširiti front na političke predstavnike Srba," započeo je Zahiragić.

"Iako je moj prvi odgovor njemu bio pun argumenta, on u svom odgovaru nema niti jednog argumenta ili činjenice, samo uvrede, neistine i zamjena teza.

Odlazi toliko daleko da u istu ravan stavlja mene i SDA sa političarima iz Rs-a."

Zatim je ministru postavio sedam pitanja, kojih prenosimo u cjelosti:

1. Da li je puška sa kojom se Zukan Helez hvali i koju drži u rukama razvijena u mandatu, čak i na inicijativu Fadila Novalića?

2. Koji je konkretan doprinos Zukana Heleza razvoju predmetne puške?

3. Da li su tačni podaci koje sam naveo u ranijim statusu, to jeste da li je tačno da je su u prvom mandatu Nikšićeve-Helezove Vlade FBiH samo 3 od 11 preduzeća namjenske industrije pozitivno poslovala? Da li je ukupan promet preduzeća namjenske industrije od 2011.-2014. godine (Nikšić-Helez) iznosio 344 miliona KM, a od 2015. - 2019. (Novalić) MILIJARDU i 161 milion KM?
Da li je za vrijeme Novalića broj radnih mjesta u namjenskoj industriji povećan za skoro 1500 ljudi?

4. Kakve veze Ministar odbrane BiH ima sa namjenskom industrijom entiteta FBiH?

5. Ukoliko tvrdi da ima, zašto se ne pohvali rezultatima i namjenske industrije entiteta Rs i zašto ne posjeti i ne počasti nas nekom slikom iz preduzeća namjenske industrije iz entiteta Rs?

6. Da li je on ministar odbrane entiteta FBiH ili je ministar odbrane Bosne i Hercegovina?

7. Ako je Fadila Novalića u zatvor odvela "korupcija" - kako tvrdi Helez, kako to da je ista ta "korupcija" odvela Jelku Miličević na poziciju Zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH glasovima SDP-a?

Vezano | Helez odgovorio na prozivke: Neko ko u najboljim godinama nije u stanju proći ni vojnu obuku, govori o odbrani države

"Ukoliko nije u stanju odgovoriti na ova pitanja, onda moja diskusija sa njim i nema nekog smisla...
Kada je u pitanju rahmetli brat ministra Heleza, i bez da je Zukan to napisao, čuo sam za njegovu hrabrost od svojih prijatelja iz Bugojna," nastavio je.

"Hvala mu na žrtvi za našu slobodu, neizmjerno sam mu zahvalan. Molim Gospodara da ga nagradi najvećom nagradom!

Međutim, od tih istih prijatelja sam čuo i to da se Zukan Helez, kada je bilo najteže, demobilisao i u najboljim godinama i otišao da predaje geografiju u školi.

Čuo sam od njih i to da je Zukan Helez 2021. i 2022. godine, kada je predmetna puška za koju on pokušava preuzeti zasluge konačno razvijena, radio ono što najbolje zna, tukao se po Bugojanskim kafanama i maltretirao "običan" narod - što se može pronaći i u medijima."

Potom je pozvao ministra Heleza da održe javnu debatu u nekoj emisiji

"Ponavljam poziv ministru Helezu, koji u ovom dopisivanju nastupa iz pozicije potpredsjednika SDP-a i očigledno kandidata za predsjednika SDP-a, da javno, u emisiji po njegovom izboru, civilizirano sučeljimo argumente?

Ukoliko 'pak ne smije, onda napuštam ovu besmislenu raspravu sa njim, jer nema smisla voditi argumentovanu raspravu sa čovjekom kojem argumenti ne vrijede ništa.

P.S. Karma je čudo. Ko se zadnji smije, najslađe se smije," završio je Zahiragić.