Foto: Tuzlanski.ba

Sve više žena u Bosni i Hercegovini odlučuje se za rekonstruktivnu hirurgiju vagine.

nevinaaaa

Bez obzira na promjenu etičkih normi u savremenom društvu, himenoplastika je i sada aktuelna operacija. Nekada su se na rekonstrukciju himena opredjeljivale djevojke pred udaju iz patrijarhalnih sredina, gdje je nevinost uvjet za stupanje u brak.

Međutim, prema riječima doktorice Danijele Crnogorac iz sarajevske Poliklinike "Karabeg", zabilježen je čak i slučaj da supruga želi mužu nakon 38 godina braka pokloniti nevinost! Ta želja joj je nedavno i ispunjena na ovoj poliklinici.

Dvije metode

- Imamo učestale zahtjeve za ovakve operacije. Neke želje su opravdane, a neke ne. U principu, djevičanstvo hirurškim putem obično vraćaju djevojke od 18 do 25 godina, ali se granica iz dana u dan pomjera naviše - kaže dr. Crnogorac.

Ovakve operacije su hit i u susjednim zemljama, a u prosjeku koštaju 1.000 KM. Himenoplastika se vrši radi vraćanja cjelovitosti djevičnjaka (himena) koji se nalazi na ulazu u vaginalni kanal. Dr. Crnogorac pojasnila je da se primjenjuju dva tipa operacija.

- Prvi metod je kratkotrajan, podrazumijeva uspostavljanje djevičnjaka na kratak vremenski period od nekoliko dana. Pri tome se rubovi himena ušiju koncem koji poslije kratkog vremena nestaje, pa je i uspostavljanje cjelovitosti himena kratkotrajno - pojasnila je Crnogorac.

Drugi metod uspostavljanja himena na neodređeni rok nešto je složeniji, kada se himen formira od okolnog tkiva sluznice vagine.

- Ovo je rješenje sve do prvog odnosa. Zahvat se radi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Deset dana nakon zahvata, koji traje 30 do 60 minuta, nemoguće je otkriti da je žena bila na operaciji - napomenula je Crnogorac.

Da ljudska mašta nema granica, govori i podatak da žene himene ne ugrađuju samo jednom, već više puta!

doktoricaaa1

Neprijatna iskustva

- Uzastopno šivenje himena je nešto na što rijetko pristajemo. Iako se operacija može izvesti više puta, u našoj praksi samo dvije žene su to učinile drugi put - otkrila je dr. Crnogorac.

Cijena operacije zavisi od obima intervencije, a prije ovakvih operacija neophodno je obaviti pregled da bi se tačno definiralo šta je potrebno učiniti i koju vrstu anestezije primijeniti.

Plastični hirurzi kažu da se djevojke na ovakav zahvat odlučuju iz raznih razloga, neke smatraju da im je nevinost dobra startna pozicija za ulazak u brak. Neke se, pak, odlučuju za to nakon što su takvu odluku donijele zajedno sa svojim partnerom ili nakon ozljede djevičnjaka.

- U važnu grupu spadaju i djevojke koje su bile silovane ili imale neprijatno seksualno iskustvo, koje je ostavilo psihičku traumu - dodala je Crnogorac.

Povrede prilikom spolnih odnosa

Prema podacima zdravstvenih organizacija, čak jedna trećina stanovništva pretrpi neku povredu za vrijeme spolnog odnosa. Povrede se odnose kako na žene tako i na muškarce. Kod muškarca, iako rijetko, može doći do prijeloma (frakture) spolnog organa tokom erekcije.

- Dešava se da tokom seksualne aktivnosti dođe do nasilne, tj. malo grublje penetracije ili prilikom udara penisa o stidnu kost. Nekada se oštećenje može proširiti i na mokraćni kanal. Javlja se bol, otok, deformitet, a može doći i do unutrašnjeg krvarenja - pojasnila je Crnogorac.

Avaz / Tuzlanski.ba