Vranovići kod Gračanice: Sprejem omamili psa i ukrali kazan za rakiju
Foto: Tuzlanski.ba

Pecaru je čuvao pas Džimi koji nikome ne da prići blizu, ali su ga lopovi omamili sprejem pa, umjesto da laje, kao drogiran se samo okretao i cvilio.

kradja-kazanaGrađani s područja Doboja, Lukavca, Srebrenika, Gračanice, Gradačca, Bosanskog Šamca, Modriče i Brčkog posljednji mjesec sve češće policiji prijavljuju krađe kazana za rakiju. Naime, s obzirom na to da je ove godine šljiva rodila kao nikada do sada, mnogi građani koji to i nisu planirali kupuju kazane za rakiju od 85, 100 i 150 litara zapremine. Cijena kazana, zavisno od litraže, kreće se od četiri do deset hiljada maraka.

Šansa za zaradu

No, svoju šansu za zaradu vidjeli su i lopovi koji skupe bakarne rakijske kazane ukradu te preprodaju ili ih u bescjenje prodaju otpadima.

U noći s petka na subotu iz katancem zaključane pecare u naselju Vranovići kod Gračanice i Fuadu Kariću ukraden je kazan zapremine 85 litara, koji mu je napravio kazandžija iz Puračića, i bure sa kilerom, koje je remontirano u firmi "Kovan" u Gračanici, a što je zajedno platio oko sedam hiljada KM.

Nije lajao

- Pecaru je čuvao pas Džimi koji nikome ne da prići blizu, ali su ga lopovi omamili sprejem pa, umjesto da laje, kao drogiran se samo okretao i cvilio. Prije dvije godine mi je ukraden pištolj i 500 KM, a sada i kazan. Policija lopove pronađe i uhapsi, ali ih tužilaštvo pusti - kaže ogorčeni Karić, koji je invalid i ima samo jednu ruku, a za život zarađuje izrađujući poljoprivredne alatke i uzgajajući šljivu.

Do sezone za pečenje rakije Karić mora nabaviti novi kazan, ali će ga, kako tvrdi, od sada drugačije čuvati. No, novi način čuvanja, kako opet ne bi bio na meti lopova, nije otkrio. (Avaz)