Vijeće RAK-a o prijedlogu iznosa RTV takse
Foto: Tuzlanski.ba

Vijeće Regulatorne agencija za komunikacije /RAK/ BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da razmatra i utvrdi prijedlog iznosa RTV takse.

Ova tačka dnevnog reda u skladu je sa Zakonom o Javnom RTV sistemu BiH i Opštim uslovima dozvole Sistema, na osnovu kojih je RAK obavezan razmotriti i Parlamentarnoj skupštini BiH dostaviti prijedlog o iznosu RTV takse najkasnije šest mjeseci prije datuma isteka važeće dozvole Sistema.

Važeća dozvola sistema izdata je 24. aprila 2010. godine na rok od pet godina, rečeno je Srni u RAK-u.

Podsjećamo, Odbor sistema javnih RTV servisa u BiH na sjednici održanoj 6. novembra u Banjoj Luci je još jednom ukazao na alarmantan pad prihoda od RTV takse. Formirana je radna grupa koja će do kraja mjeseca izraditi prijedlog novog modela ubiranja takse i taj će dokument biti dostavljen Odboru na usvajanje.

Nakon toga će dokument biti proslijeđen Parlamentarnoj skupštini BiH, entitetskim skupštinama, vladama i Vijeću ministara BiH.

Većinom glasova članova Odbora sistema podržan je zahtjev Radio televizije Republike Srpske (RTRS) da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH ovom javnom emiteru izda dozvolu za pojedinačne dionice mikrotalasnih veza.

Biće zatraženo mišljenje RAK-a da li se zahtjevi za dozvole za mikrotalasne veze moraju podnositi usaglašeno za sva tri javna servisa ili se mogu odobravati na osnovu pojedinačnih zahtjeva javnih emitera.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice je više tačaka iz nadležnosti Vijeća Agencije, među kojima su i izvještaj o radu RAK-a od jula do septembra ove godine, te izrada analize tržišta emitovanja. (BHRT)