Uspješna saradnja Općine Tuzla sa italijanskim gradovima i regijama
Foto: Tuzlanski.ba

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, upriličio je prijem za predstavnike Ministarstva vanjskih poslova Italije, regije Toskana i međunarodne organizacije OXFAM.

saradnja-italija-tuzlaRazgovarano je o efektima implementacije trogodišnjeg programa SEENET – „Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope", u kojem je kao partner učestvovala Općina Tuzla.

Realizacijom ovog programa značajno je unaprijeđena poduzetnička i poslovna infrastruktura na području općine Tuzla. Time su znatno uvećani i kapaciteti BIT Centra, Inkubatora Lipnica i Udruženja samostalnih privrednika Općine Tuzla. Kako je ovom prilikom kazao načelnik Jasmin Imamović, uspješnom saradnjom sa regijama i gradovima u Italiji, naša općina nastavlja jačati kapacitete malog i srednjeg biznisa. Predloženo je partnerstvo na projektima od obostrane koristi kao što je BIT Centar IV, gdje bi jedan takav tehnološki park mogao biti i u Italiji.

Prema riječima Formenti Michele Stefana iz Odjel za međunarodnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Italije, ova institucija već deset godina podržava ovakve projekte. Poseban akcenat se stavlja na oblasti koji se odnose na razvoj malih i srednjih preduzeća, te lokalni ekonomski razvoj. Procjena ostvarenja dosadašnjih efekata implementacije programa SEENET – „Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope", poslužit će italijanskim partnerima za planiranje budućih aktivnosti, te projekata u oblasti lokalnog razvoja na području općine Tuzla. (RTV7.ba)