Uspjeh Tuzlanske pivare obilježila nagrada za vrhunski kvalitet "Tuzlanskog pilsnera"
Foto: Tuzlanski.ba

U Pivari Tuzla d.d. danas su prezentovani rezultati poslovanja ove kompanije u 2013. godini, kao i vrijedne nagrade koje su proteklioh 12 mjeseci pratile Tuzlanski pilsner.

pivara-tuzla-rezultatiPivara Tuzla d.d. je jedna od rijetkih pivara, koja je sve do danas ostala dosljedna u principima tradicionalne proizvodnje piva, još od davne 1884 godine. Sada, nakon 130 godina postojanja potrošačima nudi nekoliko vrsta piva od kojih izdvajamo Tuzlanski pilsner, Erster i Premium crno pivo.

Glavni proizvod Pivare Tuzla, d.d. je pivo Tuzlanski pilsner koji je jedan od najpoznatijih brendova u ovom dijelu Evrope.

Riječ je o svijetlom, odležanom pivu proizvedenom češkom tehnologijom od najkvalitetnijih sirovina po tradicionalnom postupku donjeg vrenja, čime dobija puni okus "lager" piva, prijatne gorčine, stabilne pjene, ugodnog mirisa i svijetlo žutu boju. Kvalitet piva isključivo zavisi od kvaliteta sirovina, a četiri glavna sastojka su: voda, ječam, kukuruzna krupica i hmelj.

Jedna od najvažnijih činjenica je da za proizvodnju kvalitetnog Tuzlanskog pilsnera koristi voda koja izvire na planini Konjuh udaljenom 40 km od Tuzle. Prirodan kvalitet vode daje izuzetne karakteristike našem pivu.

Zbog svoje posebnosti Tuzlanski pilsner je često bio na raznim takmičenjima gdje je potvrđivao svoj kvalitet. Posljednje potvrde dolaze sa najviših pozicija te ih ova kompanija s ponosom ističe.

Takmičenje European Beer Star (Evropska Pivarska zvijezda) predstavlja najveće i najznačajnije takmičenje za evropsku pivarsku scenu. O kakvom je takmičenju riječ dovoljno govori podatak da je 2013. godine učestvovalo 1.512 uzoraka piva (44% njemačkih i 56% internacionalnih piva iz 40 zemalja svijeta).

Na ovogodišnjem Drinktec-u, najvećem evropskom i svjetskom sajmu za proizvodnju pića Evropska Pivarska zvijezda je zvanično proglašena najprestižnijom nagradom za svjetsku pivarsku industriju. Također, ove godine je Tuzlanski pilsner na ovom sajmu dobio maksimalne ocjene u više kategorija - za boju, pjenu, bistrinu i gorčinu.

Vrhunski stručnjaci koji su ocjenjivali Tuzlanski pilsner za ukupni dojam našem pivu dali su ocjenu "dobro pivo, pivo za preporuku".

Sa tim rezultatima Tuzlanski pilsner je imao čast da učestvuje u finalnoj rundi, u kategoriji Bohemian-style pilsner i osvoji visok nivo bodova, čime je svrstan među 10 najboljih piva.

Ova nagrada je višestruko značajna, prvenstveno zbog potvrde kvaliteta i što je ostvarena među većom konkurencijom nego što je to bilo prethodnih godina.