Upozorenje: Uragan Ofelija sve bliže Evropi, vjetrove brzine 185 kilometara na sat
Foto: Tuzlanski.ba

Uragan Ofelija ojačao je i iz kategorije 2 prešao u kategoriju 3 oluja, a u ponedeljak bi trebalo da stigne do irske i britanske obale, tačno na 30. godišnjicu Velike oluje iz 1987. tokom koje je u Velikoj Britaniji stradalo skoro 20 ljudi.

Američki Nacionalni centar za uragane saopćio je da Ofelija trenutno donosi vjetrove maksimalne brzine od 185 na sat, ali da bi do ponedjeljka i utorka njegova jačina trebala oslabiti, prenosi AP.

Prema navodima meteoroloških službi Irske i Velike Britanije, iznad njihovih područja Ofelija bi trebalo da donese vjetrove brzine do 130 kilometara na sat. U Irskoj je izdata je “crvena uzbuna” za okruge na zapadu zemlje i upozoreno je na mogućnost oštećenja infrastrukture, visokih talasa i poplava.

Meteorološka služba Velike Britanije upozorila je na veoma vjetrovito vrijeme u ponedeljak, u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i na sjeveru Engleske.

Upozorenje za oluju izdato je i na Azurskim ostrvima koja pripadaju Portugalu.

“Ofelija je dostigla jačinu uragana kategorije tri ali ne mijenjamo nivo uzbune”, rekla je zvaničnik portugalskog Meteorološkog instituta Elsa Viera.
Prema njenim riječima, jačina vjetra “Ofelije” dostiže stotinu kilometara na čas i proći će na oko 150 kilometara južno od azurskog ostrva Santa Marija.

Na sedam od devet ostrva koji čine Azurski arhipelag službe Civilne zaštite proglasio je crvenu uzbunu. (Radiosarajevo.ba)