Upozorenje: Kvalitet zraka u Tuzli i Lukavcu opasan, da li će iko uključiti sirene uzbune!!!
Foto: Tuzlanski.ba

Prije nekoliko dana je u Pekingu, glavnom gradu Kine, po prvi put, proglašena uzbuna najvećeg stepena, nakon što je Indeks kvaliteta zraka dostigao vrijednosti od preko 300. Sve škole bile su zatvorene, prestale su sa radom mnoge tvornice, milionima vozila je zabranjen promet, timovi inspektora su izašli na teren da provjere termoelektrane i čeličane.

U četvrtak, 3. decembra, u Tuzli je indeks kvaliteta zraka iznosio 344, u Lukavcu 321, nadležne vlasti nisu poduzele nikakvu akciju, štaviše zvanični izvještaj nadležnog kantonalnog ministarstva za Lukavac je glasio: Prva kategorija kvaliteta zraka – čist ili neznatno zagađen zrak, upozoravaju sa portala Ekoakcija.org

U Tuzli i Lukavcu je tokom jučerašnjeg dana, došlo do pogoršanja kvaliteta zraka! I dalje vrijedi upozorenje: Kvalitet zraka u Tuzli i Lukavcu je OPASAN!

  • Indeks kvaliteta zraka (Tuzla): 384
  • Indeks kvaliteta zraka (Lukavac): 349

Ozbiljne posljedice su moguće po zdravlje cjelokupnog stanovništva!

Takvo stanje je u mnogim zemljama svijeta prepoznato kao izuzetno opasno po zdravlje cjelokupne populacije nastanjene u zagađenom području, sa preporukama da najugroženije kategorije stanovništva - trudnice, srčani bolesnici, svi sa respiratornim problemima, djeca i stari, ostanu u zatvorenom prostoru, dok svi ostali trebaju izbjegavati bilo kakve napore tokom boravka vani.

Ali ne i kod nas. Prilikom donošenja odgovarajućeg pravilnika, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH je propustilo da donese bilo kakve mjere u slučaju povećanog zagađenja lebdećim česticama. Većina kantona je ovaj Pravilnik samo slijepo prepisalo i sada imamo situaciju da epizode alarmantnog, za mnoge kategorije stanovništva čak i po život opasnog zagađenja, koje su vrlo česte u zimskim mjesecima, prolaze potpuno nezamijećeno.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.