Umalo pregazio policajce: Uhapšen kralj automafije iz Tuzle
Foto: Tuzlanski.ba

Ponoćna policijska potjera na magistralama M-17 i M-5. Kralj automafije uhvaćen u ukradenom Audiju A5

sanel-arslaniPatrola Policijske uprave Zenica pokušala je jučer oko dva sata poslije ponoći u naselju Radakovo zaustaviti Audi A5, koji se u tom trenutku uključivao iz grada na magistralni put M-17. Međutim, vozač je odbio da se zaustavi te je umalo pregazio policajce.

Od tog trena krenula je policijska potjera za odbjeglim vozačem. Noćna akcija policije iz Zenice i Busovače okončana je hapšenjem jednog od najtraženijih bjegunaca u BiH i regionu, Tuzlaka Sanela Arslanija.

Čistio put

Kako saznaje "Avaz", vozač je pokušao pobjeći policiji skrenuvši u naselju Lašva s magistralnog puta M-17 na put M-5, u pravcu Busovače, vjerujući da će policija slabije sarađivati u odnosu na kriminalce iz kantona, pa i entiteta.

Međutim, policijske snage Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona su u kasnim satima imale odličnu koordinaciju pa je potjera, nakon dvadesetak kilometara, okončana hvatanjem bjegunca u zamku.

- Imali smo u međuvremenu opis kolega iz Tuzle da je ukradeni skupocjeni Audi A5 bijele boje, s karakterističnim crnim krovom. Poslali smo vozilo koje se uključilo ispred bjegunca, dok su kolege iz Zenice bile iza. Pokušali smo ga zaustaviti, on je udario u vozilo PU Busovača, okrenuo se te pokušao raščistiti put, ali su mu se kolege iz Zenice ispriječile na cesti. Sljedeće što smo očekivali jeste da počne pucnjava, jer je bilo očigledno da se radi o vrhunskom profesionalcu. Srećom, zajedničkom akcijom je savladan bez upotrebe oružja - kazao je sagovornik "Avaza" u policiji Srednjobosanskog kantona.

Tuzlak Sanel Arslani (38), rođen u Kelnu (Njemačka), nekoliko sati ranije ukrao je Audija A5 od H. M. iz dvorišta njegove porodične kuće u naselju Sječe kod Srebrenika. Vozilo je, prema izjavi koju je vlasnik dao istražiteljima, vrijedno oko 60.000 maraka.

Osim Arslanija, u ukradenom Audiju bila je i djevojka iz Zenice, po koju je ovaj očigledno došao.

Vozio djevojku

Arslanija u kriminalnim krugovima smatraju nekrunisanim kraljem automafije u BiH. Ovdašnjoj javnosti poznat je još od 2006. godine, kada je nakon bijega iz zatvora u Šapcu uhvaćen u Tuzli.

U kriminalnim vodama poznat je i kao kradljivac terenskog vozila koje je koristio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sead Omerbegović.

U martu ove godine u Gradačcu je ukrao skupocjeni terenac BMW X5, nakon čega je bio uhapšen, ali se očigledno vrlo brzo našao na slobodi.

Organizator pobune

Koliko je Sanel Arslani opasan kriminalac, govori i podatak da je u februaru 2003. godine, prema tadašnjim navodima Uprave KPZ-a, bio jedan od organizatora desetodnevne pobune u Kaznenopopravnom zavodu Zenica. Zatvorenici su htjeli zapaliti kompletnu ustanovu i domoći se grada, a osujećeni su akcijom 160 specijalaca i 120 stražara iz četiri KPZ-a u BiH.