Tuzla: Večeras koncert mostarske klape "Hrvoje"
Foto: Tuzlanski.ba

U tuzlanskom Narodnom pozorištu večeras u 19.30 sati biće održan koncert klape "Hrvoje" iz Mostara, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" i Franjevačkog samostana u Tuzli.

klapa hrvojeKlapa "Hrvoje" djeluje 22 godine u sklopu Hrvatskog glazbeno-pjevačkog društva "Hrvoje" iz Mostara, osnovnog 1888. godine.

Započela je s radom 1990. godine i do sada je zabilježila preko 900 nastupa u BiH, Hrvatskoj, a nastupala je i u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, SAD, Austriji i Crnoj Gori.

Kroz klapu je prošlo i ostavilo svoj trag oko 20 pjevača, a iz početnog sastava, uz voditelja Vitu Dugandžića, tu su još Mirko Golemac i Anđelko Glibić, saopštio je HKD "Napredak".

U sadašnjem sastavu klape još su Marica Bošnjak, Ivica Rozić, Vanja Gavran, Dragan Burić i Željko Drljo. Uspješan rad ove klape, koja je izdala dva CD-a, potaknuo je osnivanje mnogih klapa u Hercegovini.

Klapa "Hrvoje" u Narodnom pozorištu u Tuzli predstaviće se bogatim programom i izvođenjem pjesma koje su spoj Hercegovine, Dalmacije, zapravo cijelog Mediterana i to je posebna čar koju će tuzlanska publika imati priliku čuti i osjetiti, navodi se u saopštenju.

Tuzlanski.ba