Foto: Tuzlanski.ba

Ambasador Češke Republike u BiH Tomáš Szunyog i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović danas su simbolično obilježili puštanje u rad solarnog sistema za grijanje vode postavljenog na objektu JU obdanište "Poletarac" u Tuzli.

poletarac1

Ugradnju solarnog sistema na ovom obdaništu finansirala je Ambasada Republike Češke u BiH, u okviru programa Razvojne saradnje putem finansiranja malih lokalnih projekta, u iznosu od 13.460,00 KM i Općina Tuzla s 23.000,00 KM. Projekt je realizirao Centar za razvoj i podršku Tuzla.

Ovom investicijom ugrađeno je 15 solarnih kolektora koji će grijati više od 2.000 litara vode za potrebe kuhinje i perionice rublja. Korištenjem sunčeve energije za grijanje vode obdaništu bit će, kako je rečeno, ostvarene uštede od oko 5.400,00 KM godišnje.

poletarac

Obdanište "Poletarac" vrši usluge kuhanja i pranja veša svakog dana za svih 11 obdaništa u Tuzli, gdje je ukupno oko 1.000 djece. Kao veliki potrošač električne energije, obdanište godišnje troši 10.800,00 KM, a korištenjem sunčeve energije za grijanje vode troškove će smanjiti za 50 posto.

Ambasador Szunyog je izrazio je ovom prilikom zadovoljstvo što je Češka ambasada mogla učestvovati u realizaciji ovakvog projekta, u saradnji sa Općinom Tuzla i Centrom za razvoj i podršku.

Riječ je o projektu koji je, kako je kazao, lako i brzo otplativ i koji promovira energetsku efikasnost. I načenik Općine Tuzla Jasmin Imamović zadovoljan je realizacijom ove investicije, koja ide u prilog promociji Tuzle kao energetski efikasnog grada.