Tuzla: Sakupljači humanitarne pomoći rade za dnevnicu od 30 KM
Foto: Tuzlanski.ba

Udruženja Front i Vizionar protiv legalizacije prosjačenja u Tuzli

press-front2Udruženje „Front" i Udruženje građana „Vizionar" Tuzla skreću pažnju na pojavu fiktivnih humanitarnih udruženja u Tuzli koja svoj rad baziraju na skupljanju dobrovoljnih priloga na ulicama grada za navodna liječenja sugrađana, što se može smatrati legalizacijom organiziranog prosjačenja.

"Prema informacijama sa kojima raspolažemo "sakupljači" humanitarne pomoći koje posljednjih nekoliko dana susrećemo na ulicama Tuzle taj posao rade za dnevnicu od 30 KM. Smatramo da je način na koji vrši prikupljane novčanih sredstava u Tuzli neprimjeren, te da svaka marka mora biti uplaćena putem žiro računa kako bi postojao trag i kako bi se tačno znalo koliko se sredstava prikupilo" kaže je Danijel Senkić predsjednik Udruženja Front.

"Takođe pozivamo nadležne institucije kao i Federalnu finansijsku inspekciju da ispita humanitarno djelovanje udruženja i organizacija koje se bave prikupljanjem humanitarne pomoći na ulicama Tuzle" ističe Senkić.

Humanitarne akcije ne mogu se sprovoditi na način na koji to rade pomenuta udruženja, jer ovaj vid djelovanja briše svaki vid prepoznatljivosti ozbiljnih humanitarnih projekata, te se bitno narušava povjerenje građana u ove akcije, što rezultira neodazivanju stvarnim humanitarnim akcijama.

Kao primjer humanitarnog djelovanja može se uzeti humanitarna akcija „Otvorimo oči" koju već više od tri godine sprovodi Udruženje „Front".

- Ovom humanitarnom akcijom, samo u proteklom periodu aktivisti Fronta uspjeli su obezbijediti po 100 KM novčane pomoći za oko 300 socijalno ugroženih porodica u Tuzlanskom kantonu - kaže predsjednik Udruženja „Front" Danijel Senkić, istakavši da sredstva nisu prikupljana na ulicama grada, nego od privrednih subjekata koji su ovu akciju prepoznali kao kvalitetan humanitarni projekt.

Pojasnio je da je realizaciju humanitarne akcije „Otvorimo oči" prekontrolirala i Federalna finansijska inspekcija, te su utvrdili da u ovoj akciji ne postoji nijedan nedostatak.