Tuzla: Danas potpisivanje peticije kojom se traži usklađivanje kantonalnih propisa sa federalnom Odlukom o participaciji
Foto: Tuzlanski.ba

Nevladine organizacije Partnerstvo za zdravlje, ICVA i Zemlja djece u BiH danas u Tuzli organizuju potpisivanje peticije kojom će se zahtijevati od zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona (TK) da usklade kantonalne propise sa federalnom Odlukom o participaciji, odnosno Odlukom o ličnom učešću građana u troškovima liječenja, javlja agencija Onasa.

Iako je donesen propis na nivou Federacije BiH (FBiH) koji garantuje izuzimanje ugroženih grupa građana iz plaćanja troškova liječenja, četiri kantona i dalje odbijaju primijeniti Odluku, te naplaćuju participaciju i osobama koja su zakonom oslobođena plaćanja.

Peticijom će se zahtijevati da od plaćanja participacije oslobode djecu do navršene 15. godine života, učenike i redovne studente do navršene 26. godine života, žene u ostvarivanju zdravstvene zaštite u vezi s trudnoćom i materinstvom, korisnice zdravstvenih usluga u vezi s prevencijom karcinoma dojke i karcinoma maternice, vojne invalide, civilne žrtve rata, članove porodica šehida, penzionere čija penzija ne prelazi iznos minimalne penzije, lica starija od 65 godina, ako nisu korisnici penzije ili drugih mjesečnih prihoda preko iznosa minimalne penzije, štićenici socijalnih ustanova, korisnici socijalne zaštite, raseljena lica i izbjeglice.

Potisivanje peticije biće održano u centru Tuzle, Šetalište, od 12.00 do 15.00 sati. Naredne sedmice planirano je potpisivanje peticije u Bihaću. (Tuzlanski.ba)