Jutros su učesnici Marša mira iz Mravinjaca krenuli na posljednju etapu ovogodišnjeg marša. Njihov dolazak u Potočare očekuje se iza 18 sati.

Foto: Crveni križ TK

Pripadnici Službe Crvenog križa TK i danas, trećeg ujedno i posljednjeg dana Marša mira nastavljaju pružati pomoć učesnicima.

Naime, Sanitet CKTK je od ranih jutarnjih sati na usluzi svim učesnicima.

Kako izvještavaju, tokom jučerašnjeg dana su volonteri Crvenog križa, timovi zdravstvenih ustanova i transportni timovi do 18 sati pružili 1274 usluge pružanja pomoći i usluge transporta učesnicima ovogodišnjeg pohoda.

I danas, kao i prethodnih dana, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za visoke dnevne temperature zbog kojih će kretanje učesnika rutom Marša mira biti veoma zahtjevno, a samim time i zbog činjenice da je posljednja etapa ujedno i najteža.

Iz FHMZ-a napominju da se u navedenom periodu očekuju dnevne temperature zraka između 34 i 41 stepen Celzijusa, u većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći kad je minimalna temperatura zraka veća ili jednaka 20 stepeni.

Upozorenje je izdato za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, a visoke dnevne temperature i visoka vrijednost UV indeksa sve do 14. jula.