TK: U prvih devet mjeseci 2.156 saobraćanih nesreća
Foto: Tuzlanski.ba

Brza vožnja ( 40 % ) , alkohol (30 %) , loša infrastruktura puteva (20 %) i nepoštivanje zakona (10 %) - najčešći su uzroci saobraćajnih nesreća.

medresa projekat mup

Za temu ovogodišnjieg projekta Građanin, učenice IV razreda Behrambegove medrese Tuzla izabrale su Problem saobraćajnih nesreća u TK jer su uvidjele da je ovo evidentan problem u BiH, kazala je za naš portal učenica Kanita Krdžalić.

U Tuzlanskom kantonu u prvih devet mjeseci ove godine dogodilo se ukupno 2.156 saobraćajnih nesreća, u kojima su život izgubile 22 osobe, a najčešći uzroci su, kako im je rečeno u MUP-u TK-a, neprilagođena brzina - u 732 slučaja, te vožnja pod uticajem alkohola koja je izazvala 153 saobraćajne nesreće. U istom periodu, u udesima je teško povrijeđeno 128 osoba, te 688 osoba sa lakšim tjelesnim povredama.

Brza vožnja ( 40 % ) , alkohol (30 %) , loša infrastruktura puteva (20 %) i nepoštivanje zakona (10 %) - najčešći su uzroci saobraćajnih nesreća.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda u Bosni i Hercegovini zabilježen je na magistralnim cestama, a zatim na ulicama u naselju, onda slijede regionalne ceste, lokalne itd. Kada je u pitanju starosna struktura, ceste u Tuzlanskom kantonu uzele su deset mladih života, od 15 do 30 godina.

Tempo, dinamika života dovode do toga da sve više mladih ljudi sjeda za volan pod uticajem droga i alkohola.

U razgovoru sa Izudinom Šarićem, glasnogovornikom MUP-a TK, došle su do zaključka da treba raditi više na ovom problemu te su predložile sljedeće mjere: veći broj stacioniranih radara, više policijskih kontrola, upoznavanje učesnika u saobraćaju sa pravilima i propisima saobraćaja, stalno praćenje tehničke ispravnosti vozila te smanjenje poreza na novije automobile. Učenice aktivno rade na ovom problemu s nadom da će uspjeti animirati vlast i javnost da više rade na ovom problemu.