Sutra odluka o nastavku plaćanja RTV takse putem telekom operatera (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Na sutrašnjem zasjedanju državni poslanici bi trebali razmatrati prijedlog o produženju plaćanja RTV takse, kao i do sada, putem telekom operatera. Sadašnji ugovor ističe 26. aprila.

Poslanici u Parlamentu BiH u srijedu će raspravljati o javnim RTV emiterima. Ako prijedlog o produženju plaćanja takse putem telekom operatera u narednih šest mjeseci ne dobije podršku, funkcionisanje sistema bit će upitno. Ističe to i predlagač Mirsad Mešić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH: "Ukoliko ne prođe moj prijedlog, sistem javnih emitera je veoma ugrožen i prijeti mu finasijski kolaps jer ubiranje RTV takse prestaje biti sistem i svodi se na nešto što je neizvjesno u narednom periodu."

"Rukovodstvo i osnivač trebaju zajedno raditi na poboljšanju uslova za ono što građani plaćaju. Ubiranje takse je nužno i mi ćemo podržati principe za nastavak tog kontinuiteta", istakao je Fehim Škaljić, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Zbog nepostojanja političke saglasnosti u prethodnom sazivu ministarskog vijeća, ovaj problem nije riješen. Sada je to zadatak novog saziva. "Vijeće ministara se nije uspjelo pozabaviti tim pitanjem i predložiti drugi način ubiranja RTV takse, što očekujem u narednih šest mjeseci. Dok oni ne predlože izmjenu zakona, mi smo smjeli podržati način ubiranja preko telekom operatera", kaže Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH.

"Potrebno nam je šest mjeseci da pokušamo doći do sistemskog rješenja, tj. da novo ministarstvo dođe do prijedloga. Što se mene tiče, ja ću podržati ovaj zakon", poručio je Momčilo Novaković, poslanik PDP-NDP u Predstavničkom domu PSBiH.

Poslanici HDZ-a BiH ovakav prijedlog neće podržati sve dok ne bude donesen novi zakon o javnim RTV sistemima.

"On bi trebao sadržavati način ubiranja i visinu RTV pretplate, koje su na dnevnom redu mjesecima, ali nama je najinteresantnije formiranje produkcijskog kanala na hrvatskom jeziku", kazao je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba polslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH.

Prijedlog plaćanja RTV takse narednih pola godine putem telekom operatera, prema ocjenama poslanika, kupovina je vremena do donošenja sistemskog rješenja, putem kojeg bi se dugoročno osigurala naplata pretplate.

Kao neka od tih rješenja navodi se uspostavljenje naplate preko svih kablovskih operatera ili finasiranjem iz budžeta.

(Federalna.ba)