Sport je važan za psihofizičko zdravlje osoba s onesposobljenjem
Foto: Tuzlanski.ba

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH promovirat će u ponedjeljak knjigu “Računa se sposobnost, a ne onesposobljenje”, koju su priredili prof.dr. Emira Švraka i doc.dr. Naim Salkić te će i na taj način obilježiti pet godina postojanja tog saveza.

Predsjednica Saveza i jedna od autora prof. dr. Emira Švraka kaže Feni da je objavljivanjem tog priručnika zapravo završena realizacija projekta nazvanog “Sport i unapređenje kvaliteta života djece s cerebralnom paralizom i djece s oštećenjem sluha i govora i njihovih obitelji” čiji je glavni sufinansijer Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Djeca i omladina oboljela od cerebralne paralize iz Sarajeva, Goražda, Zenice i Sapne i djeca s oštećenjem sluha i govora Centra za govornu i slušnu rehabilitaciju u Sarajevu družila su se u okviru tog projekta, a u tzv. sportskom danu igrali su razne sportske igre (šah, pikado i stoni tenis).

Realizacija tog projekta započela je u proljeće ove godine, a cilj je bio uvođenje tradicionalnog sportskog dana osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama. Osim u Sarajevu gdje odranije postoje sportski timovi, udruženja iz Goražda, Zenice i Sapne formirala su timove za šah, pikado i stolni tenis. Svako od udruženja sudionika tog sportskog dana dobilo je za poklon sto za stoni tenis, šahovsku garnituru i pikado.

Predsjednica Saveza istaknula je važnost sportskih aktivnosti za rast i razvoj djece oboljele od cerebralne paralize koja obično imaju višestruke teškoće (najčešće s hodom zbog čega koriste razne vrste pomagala, mnogi imaju motoričke poteškoće, a neki od njih i epilepsiju, intelektualno onesposobljenje, česta su i oštećenje vida i govora).

"Za njih, a i njihove obitelji, posebno je značajno i druženje s drugom djecom da bi razvili samopoštovanje", navodi ona.

Profesorica Emira Švraka naglašava da je u knjizi spomenut i Nadir Hajro, mladić s višestrukim tjelesnim oštećenjem. On je završio Pravni fakultet, zvanični je prvak BiH u bodybuildingu u kategoriji osobe s cerebralnom paralizom u kolicima, a životna želja mu je da postane profesionalni bodybuilder. O njemu je snimljen i dokumentarni film “Čovjek čelične volje” koji je prikazan na SFF-u, a programom obilježavanja godišnjice rada Saveza projekcija je najavljena i za ponedjeljak.

"Taj film dostupan je i na youtube, ali mislim da je mjesto i vrijeme da šira društvena zajednica i na ovaj način sazna za uspjeh tog našeg sportiste", naglasila je.

Knjigu “Računa se sposobnost, a ne onesposobljenje” objavljena je u biblioteci “Socijalna inkluzija”, čiji je izdavač Savez, a bit će predstavljena u ponedjeljak u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” u Sarajevu.

Kao promotor te knjige najavljena je Nadija Bandić iz Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te predstavnice Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Gordana Manić i doc. dr. Amila Jaganjac kao recenzentice. Osim autora o knjizi će govoriti i koautori, predstavnici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo – profesor tjelesnog odgoja Dženan Podbičanin i socijalni radnik Bekir Mujezinović. Specijalni gosti su Nadir Hajro wheelchear bodybuilder s CP i njegov trener Mirsad Terzo.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH čine udruženja iz Sarajeva, Zenice, Goražda i Sapne. Na osnivačkoj skupštini 17. oktobra 2011. godine u Sarajevu dogovoreno je da se taj dan obilježava kao Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH. (Tuzlanski.ba)