Sarajevskoj studentici iz RS-a nije kriva BiH: Trebala je samo bolje pročitati konkurs
Foto: Tuzlanski.ba

Jedan Facebook status bivše studentice Fakulteta političkih nauka u Sarajevu izazvao je mnogo reakcija i optužbi, no iza svega je ostao "sakriven" jedan veoma bitan detalj.

Naime, Jovana Suslovski je objavila Facebook status u kojem je navela da je 2017. godine magistrirala na Univerzitetu u Sarajevu, na Fakultetu političkih nauka. Kaže da njen studentski život nije bio nimalo lagan, ali da je uspjela biti studentica generacije i nosilac srebrne značke.

"Dvije godine prije toga, diplomirala, nosilac srebrne značke. Bila sam student generacije, ne najbolja na svom odsjeku, nego na svim. Bila bih još bolja da me na tom putu nisu obeshrabrivala povremena razočarenja. Nije bilo lako putovati svaki dan iz Grlice do Skenderije. Išla sam pješice do Hrasnice nekih 40 minuta, čekala autobus za Ilidžu, pa tramvajem se vozila na Skenderiju. Istim putem i nazad. Više sam bila gladna i žedna, nego sita. to vrijeme zaposlen mi je bio samo jedan roditelj, a trebalo je finansirati mene i brata (studenta medicinskog fakulteta). Nerijetko sam dolazila mokra na fakultet, posle kiše i snijega, jer autobuske linije su češće bile neredovne, nego redovne. Srećom, danas to više nije slučaj. Uprkos tome, davala sam sve od sebe da budem redovna na predavanjima, da budem što bolja, da kad završim fakultet mogu pomoći svojim roditeljima koji su se toliko žrtvovali za nas. Na master studijama sam radila honorarno čak dva posla, te predstavljala ovu državu na svjetskom izboru ljepote u Kini i ostvarila zapažen rezultat", napisala je, između ostalog, piše Klix.ba.

Fokus problema je stavila na nemogućnost da postane asistent na Fakultetu političkih nauka, a kao razlog je navela jer je iz Republike Srpske. No, to nije baš tako."Danas mi je moje pravo oduzeto i moja želja je uništena. Možda, čak, ne bih ni bila primjena na navedenu poziciju, ali moje pravo da pokušam nepravedno mi je oduzeto. Kada sam se upisivala na fakultet, studentima iz Republike Srpske nije bilo zabranjeno da studiraju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Danas je, ipak, studentima iz Republike Srpske zabranjeno da apliciraju na konkurs. Državo Bosno i Hercegovino, mrzim što sam se u tebi rodila! Nadam se da će moja suza i suza svakog građanina ove države, kojem su uskraćena osnovna ljudska prava, stići sve vas na vlasti koji ste nam skrojili ovakvu sudbinu! Pozdravljam vas sa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a uskoro, nadam se, iz neke druge države", napisala je.

Povodom njene tvrdnje kontaktirali smo dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Seada Turčala koji je potpuno objasnio cijelu situaciju te izrazio žaljenje što se od Facebook statusa kreiraju i šire poluinformacije.

"Radi se o programu Federalnog zavoda za zapošljavanje preko kojeg Univerzitet u Sarajevu (UNSA) prima na nekoliko fakulteta asistente i više stručne saradnike. S obzirom da se radi o Federalnom zavoda, postoji propis da mogu biti samo osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH. To je naprosto tako. Ni onaj ko je zaposlen niti ko je prijavljen na nekom drugom birou, naprimjer u Brčko Distriktu ili entitetu RS, naprosto ne može aplicirati u okviru tog programa. Za svako drugo radno mjesto, koji se raspiše nekim drugim konkursom koji nije kroz program Zavoda, može aplicirati svaki državljanin Bosne i Hercegovine", izjavio je Turčalo.

Dakle, Suslovski se nije nalazila na birou u Federaciji BiH kada je aplicirala na konkurs, što je eliminatorno.

"Činjenica je da se od Facebook statusa prave vijesti dovodi do toga da se objavljuju poluinformacije. Proizvela se nepotrebna interpretacija da se radi o nekoj diskrimianciji koja je ostala u smjeru kako se obično interpretira u BiH, kao nečem etničkom ili nacionalnom", zaključio je Turčalo.

Da cijela priča dobije dodatnu dimenziju pobrinula se Gorica Dodik, kćerka lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.

Ona je na Twitteru napisla da "nije najveći problem to što ona iz RS-a ne može raditi u Sarajevu na fakultetu, to je za očekivati, problem je što za nju ovakvu nema mjesta ni u Republici Srpskoj.

"Sram vas bilo", dodala je kćerka Milorada Dodika čija stranka suvereno vlada godinama na svim nivoima vlasti, od općina preko gradova do entiteta i države. Možda bi Gorica trebala pitati Milorada zašto se kvalitetni studenti ne mogu zaposliti i ko je kriv za takvo stanje.

"I dok se razni bez diploma, sa kupljenim diplomama, ljubavnice, ljubavnici, starlete, preletači i ostali jahači šaltaju iz fotelja u fotelje i unapređuju 'po zasluzi' ova žena ne može da nađe posao", zaključila je Gorica.

Nakon svega Jovana se ponovo oglasila na svom Facebooku: