Sarajevo očekuje i do 100 hiljada posjetilaca za novogodišnju noć
Foto: Tuzlanski.ba

I do 100 hiljada posjetilaca očekuje se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u kojem će javni novogodišnji doček biti upriličen na platou ispred državnih Institucija. Turisti pristižu, a broj je već rekordan, kažu u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Dok Trg Bosne i Hercegovine poprima drugačiji izgled pred javni doček u organizaciji gradske uprave Grada, oglasili su se i oni koji su zaduženi za sigurnost.

"Aktivnosti se ogledaju u fizičkom, operativnom, saobraćajnom i kontradiverzionom osiguranju. Biće angažovan dovoljan broj policijskih službenika, a mi ćemo prema dosadašnjim iskustvima i informacijama kojima raspolažemo poduzeti mjere sve kako bi doček Nove godine prošao sigurno", saopšteno je iz MUP-a KS.

U blizini su i institucije Bosne i Hercegovine. Time je stepen nadzora na dodatnom nivou, inače svakako povećan posebno nakon događaja u Ankari i Berlinu.

U ovoj godini Sarajevo su posjećivali turisti iz 130 zemalja. Najviše iz Turske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Austrije, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta. Posjetioci iz ovih zemlja očekuju se i tokom novogodišnjih praznika.

"Narednih dana negdje sve do trećeg januara po našim informacijama više od 80 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Kantonu Sarajevo je rezervisano i to bi po nekim najnižim standardima bilo oko 80 hiljada ostavrenih noćenja za pet dana - što moramo priznati do sada nismo imali. To je više nego prošle godine i uopće ove godine je kompletan turistički promet u Sarajevu veći nego prošle godine", otkrila je Asja Hadžiefendić-Mešić, portparolka Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Uprkos zagađenom zraku i špekulacijama o potencijalno opasnoj Bosni i Hercegovini stara jezgra grada je puna stranih turista, koji kažum kako im je lijepo u Sarajevo i da se osjećaju sigurno.

Procjene nadležnih su da će na Trgu Bosne i Hercegovine za novogodišnju noć biti od 70-100 hiljada građana i posjetilaca. (N1/Foto: Oslobodjenje)