Saopštenje Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli ”MEDICUS”
Foto: Tuzlanski.ba

Poštovani,

rodjendan-ismetaOsjećali smo potrebu da napišemo par riječi povodom jučer objavljenog članka o nama i našim aktivnostima u gradu. (http://www.tuzlanski.ba/world/74-vijesti-iz-arije/11144-sramota-na-korzou-foto.html).

Sve iz razloga što smo prozvani kao sramotni stanovnici ovog grada koji ne znaju koji je dan, zbog čega je važan i zbog koga. Mi svakako znamo i za rođendan našeg velikana, ali nama kao studentima medicine bitan je i dan koji smo obilježavali. (Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, koji se inače obilježava 01.12., ali je obilježen 2. decembra zbog toga što je radni dan i veća je frekvencija ljudi kroz grad).

E dragi naš "ponosni građanine" Tuzle, mi znamo ko je bio Ismet Mujezinović vrlo dobro. Isto tako znamo da ono nije SPOMENIK nego STAUTA. Taj velikan, gospodin prije svega, je jedan od aktivista koji su sudjelovali u osnivanju našeg fakulteta, Medicinskog fakulteta u Tuzli. To svakako nije jedina njegova aktivnost i uloga u razvoju grada Tuzle, ali je za nas studente itekako bitna. Sigurni smo da tu informaciju niste znali, pitamo se i zašto.

Kako i bi, kada i ne znate koja statua je od kojeg tuzlanskog velikana što vidimo iz priloga fotografije koju ste poslali. I ako se još bolje zagledate to nije plakat, nego LOGO onih koji to rade, a nikako ono što ste naveli. Da, prozvali ste nas za nemar, za neodgoj i neznanje što nije nimalo lijepo i kulturno s Vaše strane.

Mi nismo došli iz čista mira reklamirati sebe na ulici i boraviti na hladnoći. Došli smo iz jednog jedinog razloga, a to je učestvovati u EDUKACIJI prvenstveno mladog naraštaja našeg grada u cilju prevencije jedne od najgorih bolesti današnjice (ukoliko niste upoznati zbog čega spada u kategoriju jedne od najgorih, molimo edukujte se i Vi ili se nama obratite kako bi vam to detaljno objasnili i uputili na savjetovališta). Nije li to plemenit i lijep gest nas koji pored svojih fakultetskih obaveza nastojimo u saradnji sa ljekarima Zavoda za javno zdravstvo, Udruženjem Zemlja djece (koji se bave ovom tematikom dugi niz godina, te rade kao i svi mi na edukaciji i prevenciji ne samo ove već i drugih bolesti) i učenicima Gimnazije, educirati i uputiti mlade na prave adrese? Ukoliko niste upoznati sa aktivnostima molimo da provjerite ko smo mi i šta radimo, pogotovo za podizanje svijesti i otklanjanje tabua iz zajednice. Mislimo da dotičnoj gospodi koja nas je prozvala studentima "prepisivačkih" fakulteta, ni to nije lijepo, jer vam niko ne daje pravo da vrijeđate inteligenciju nas ili bilo koga drugoga. Pojedinci koji tako uspjevaju u toku studiranja ne odaju sliku kompletnog društva. (odnosi se na komentatore). 2

Slažemo se s Vama da su statue dotične gospode, simboli grada, ali ne mislite li Vi da je najveća svetinja imati zdrav sadašnji, ali i budući naraštaj. Svakako dan bitan, za rahmetli/pokojnog gospodina Mujezinovića, je obilježen prigodnim aktivnostima u gradu, tako i treba biti te mi skidamo kapu povodom toga. Neka se svako bavi svojim poslom. Isto tako mislimo da sve ono što smo mi učinili Vi niste kompetenti da nam osporavate na bilo koji način ako su se nadležni sa dotičnim aktivnostima složili, te ako su u saradnji s nama eminentna imena u medicinskoj profesiji, kao i svake prethodne godine, realizirali ovaj projekat. Izvinjavamo se ako smo uvrijedili bilo koga sa postavljanjem loga na statui Meše Selimovića, jer smo istim željeli samo skrenuti pažnju prolaznika, ali i dalje to nikome ne daje za pravo da nas proziva NEOBRAZOVANIM I NEEDUKOVANIM. Naravno, sada Vam postavljamo jedno pitanje: Zašto Vi taj dan niste organizirali nešto kako bi obilježili dan rođenja Ismeta Mujezinovića, te da li ste uopće znali zbog čega je dan bitan u svijetu dok niste pročitali o našim aktivnostima? Zašto jednostavno taj dan niste kulturno prišli i eventualno posavjetovali nas kao građanin koji želi bolje svom gradu, ali i njegovim aktivistima. Ne znamo zbog čega niste, ali znamo i mi da je bolje tipkati iz toplog doma i proviriti kroz prozor da se ne osjeti hladnoća, a ne aktivirati se po pitanju koja će nam jednog dana biti ogromni problem ako se ne budu u startu rješavala. I da, gdje ste bili kada su za razno-razne povorke i obilježavanja u gradu iste dvije statue bile oblačene kao da "rade" u cirkusu, razno-raznim predmetima, kako odvjenim tako i ostalim, čime je bio direktni cilj ruganje lika i djela navedenih umjetnika?

Napominjemo da smo mi svi vrijedni studenti, uspješni i društveno aktivni. Budući smo ljekari, koji već sada rade na tome da smanje broj oboljelih od bolesti na koje mogu djelovati zdravstvenim prosvjećivanjem i preventivnim dijelovanjem. Prevencija je više od pola zdravlja. Mi to smatramo jednim lijepim činom za nase buduće generacije i čitavu zajednicu. Hvala svima Vama koji ste prepoznali poentu našeg rada, žalimo zbog vas koji niste. Mi nastavljamo svojim putem, a jednog dana ćete nam svima biti zahvalni. (Pod tim smatramo sve one ljude kojima je u cilju da preveniraju na vrijeme užasne probleme, te ljude koji su društveno aktivni za naše bolje sutra). I na kraju, žalosno je da se jedan ovakav portal na ovaj način pridružuje omalovažavanju studentske populacije, budućih visokoobrazovanih osoba koje se trude da na svaki mogući način, volonterskim radom, pridonesu za vaše i naše bolje sutra.

S poštovanjem,

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli "MEDICUS"