Reakcije iz Haaga: Presuda za genocid značajna, ali Karadžić je trebao biti osuđen na doživotni zatvor
Foto: Tuzlanski.ba

U prvim reakcijama na presudu kojom je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, žrtve, članovi porodica žrtava i predstavnici udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, koji su prisustvovali izricanju presude pred Haškim tribunalom, poručili su kako je Karadžić trebao biti osuđen na doživotni zatvor, javlja Anadolu Agency (AA).

Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić kazao je kako je Haško tužilaštvo uspjelo, osim u dijelu optužnice koji se odnosi za genocid u sedam općina iz 1992. godine.

„Treba presuda da se pregleda i, naravno, treba da se vidi presuda u onom dijelu za Srebrenicu, kako je Sudsko vijeće ustanovilo njegovu odovornost u okviru zločinačkog poduhvata i odgovornosti za genocid. Po mojoj procjeni, Tužilaštvo je uspjelo, osim u dijelu koji se odnosi za genocid za sedam općina iz 1992. godine“, rekao je Ahmić.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, istakao je da je vrlo značajno da je utvrđena odgovornost Karadžića za genocid.

„Bitno je da je utvrđen genocid u Srebrenici i udruženi zločinački poduhvat“, kazao je Tahirović.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović izjavio je da je, prema njegovom mišljenju, vrlo bitno da je Karadžić osuđen za četiri udružena zločinačka poduhvata.

„Ono što je važno je da je Karadžić osuđen za četiri udružena zločinačka poduhvata, uključujući i onaj usmjeren na potpunu eliminaciju bosanskih Muslimana i Hrvata sa jednog dijela teritorije BiH“, rekao je Mašović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", istakla je da je Karadžić trebao dobiti doživotni zatvor.

„Kazna od 40 godina nije dobra. Bojim se da će kroz ove presude njegovo djelo i dalje živjeti. Bilo bi važno da je Tribunal dao pravednu presudu, jer je ovo bio historijski momenat, jer naša djeca moraju zajedno živjeti“, rekla je Subašić. (Tuzlanski.ba)