Foto: Tuzlanski.ba

Stanice tehničkog pregleda bitne karike u bezbjednosti saobraćaja.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona organizovalo je seminar o značaju tehničkih pregleda vozila za sigurnost saobraćaja na putevima u BiH.

Ovom su prilikom prezentirani stučni radovi iz oblasti tehničkih pregleda vozila te upriličene panel diskusije o aktuelnim pitanjima u ovoj oblasti.

Seminaru su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija na svim nivoima u BiH, strukovna udruženja, privredne/gospodarske komora, stručne institucije koje vrše nadzor nad radom stanica za tehnički pregled vozila, inspekcijski organi, kao i predstavnici stanica.

Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona koje je nadležno za funkcionisanje saobraćaja na području Tuzlanskog kantona ovim stručnim skupom želi podići bezbjednost saobraćaja na viši nivo.

Cilj je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i posljedica (broja smrtno stradalih, teško ozlijeđenih, materijalne štete na vozilima i dr.) djelujući na segment rada stanica tehničkog pregleda kao jedne od bitnih karika koje utiču na tehničku ispravnost vozila a samim tim i na bezbjednost saobraćaja.

Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK na području Bosne i Hercegovine u protekloj 2022. godini bilo je registrovano 1.184.758 motornih vozila, od toga na području Federacije BiH 707.521 vozila (cca 60 %), na području Republike Srpske 438.352 (cca 37, % ) i na području Distrikta Brčko 38.885 vozila (cca 3 %).

Na području Tuzlanskog kantona u 2022. godini registrovano je 142.355 motornih vozila i poslije Sarajevskog kantona (162.560) drugi smo kanton po broju registrovanih vozila što govori da je oko 12 % svih vozila u BiH registrovano na području Tuzlanskog kantona.

Najviše je putničkih motornih vozila, 611 autobusa, 9.983 teretnih vozila, 2.090 motocikala i 6.097 ostalih vozila (radne mašine i dr.).

Prema podacima sa kojima raspolaže ministarstvo prosječna starost motornih vozila u našoj zemlji je
preko 19 godina, a slična starosna struktura je i na području TK.

U FBiH trenutno egzistira 184 stanica za tehnički pregled vozila od čega je najveći broj na području Tuzlanskog kantona i Sarajevskog kantona po 32 STPV, Zeničko - Dobojski kanton 28 STPV, Srednjobosanski kanton 25 STPV, Hercegovačko – neretvanski kanton 22 STPV.