Projekat EU za ukidanje Republike Srpske?!
Foto: Tuzlanski.ba

Međunarodni krugovi planiraju da ponovo aktuelizuju plan regionalizacije BiH iz 2003. godine, poznatiji kao Projekt EU za regionalni ekonomski razvitak (EURED), čiji je krajnji cilj ukidanje RS-a, piše dnevnik "Press".

bih-eu1

List, naime, saznaje da su vraćanje EURED projekta izlobirali bošnjački politički krugovi, ali i neki hrvatski političari koji, kako se navodi, žele da krizu iz Federacije BiH prebace u RS.

Navodi se da je plan regionalizacije pripremljen pod patronatom Evropske komisije. Iako ga je Vlada RS odbacila 2004. godine, bošnjački politički i diplomatski krugovi nekoliko puta nakon toga pokušavali su da aktiviraju pomenuti model koji podrazumijeva formiranje pet regija u BiH.

"To su sjeverozapadna BiH, sjeveroistočna BiH, centralna BiH, Hercegovina i sarajevska makroregija, pri čemu se potpuno brišu međuentitetske granice", navodi list.

Potpredsjednik RS Emil Vlajki podgrijao je strahove u Srpskoj izjavom da ima pouzdane informacije da stranci rade na stvaranju pet regija u BiH, među kojima neće biti Republike Srpske.

Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Incko je nedavno u intervjuu Tanjugu negirao postojanje takvog projekta.

"Nemam informacije o postojanju takvog projekta. Nisam čuo ništa o tome o čemu priča gospodin Vlajki", rekao je tada Inzko.