Preporuke federalnih ministarstava zbog ekstremno visokih temperatura
Foto: Tuzlanski.ba

Provodeći zaključke 115. sjednice Vlade Federacije BiH, federalna ministarstva rada i socijalne politike i zdravstva izdala su zajedničko saopćenje, koje prenosimo u cjelosti.

"Zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile teritorij Federacije BiH u srpnju i kolovozu i kontinuirano negativno utječu na zdravlje pučanstva, a posebno kroničnih bolesnika, trudnica, djece, djelatnika koji rade na otvorenom, ali i zdravih mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno-aktivnog pučanstva, s ciljem smanjenja rizika za zdravlje potrebno je poduzeti sljedeće preporučene mjere.

Jedna od njih je da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u 07:00 sati ujutro, a da prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite bude pružen kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i osobama starijim od 65 godina. Roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, trebaju to učinito najkasnije do 10:00 sati ujutro.

Poslodavci bi za uposlenike koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru trebali razmotriti mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te nastavka poslije 16 sati. Ukoliko je proces rada organizovan tako da je nemoguće primjeniti ovu mjeru, preporuka poslodavcima je da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Radno vrijeme može biti i skraćeno srazmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika.

Ustanove koje s radom počinju u 09:00 sati trebaju početak radnog vremena pomjeriti na 08:00.

Poslodavci trebaju radnicima s dijagnosticiranim kroničnim bolestima omogućiti korištenje godišnjeg odmora, kao i odsustva sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru ili pravilnikom o radu. Poslodavci bi trebali dozvoliti i ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima i tijelima vlasti, kao i na službenim događajima.

Za radnike koji rade na otvorenom poslodavci trebaju osigurati pripremu (aklimatizaciju) na uvjete pri visokim temperaturama, informirati ih i educirati o prevenciji mogućih posljedica rada pri visokim temperaturama, omogućiti češće pauze radnika u hladovini, osigurati preraspodjelu poslova - teži dio posla prebaciti u hladnije dijelove dana. Treba unositi dosta tečnosti - na svakih 15-20 minuta po jedna čaša rashlađene vode. Također treba prilagoditi opremu i sredstva za ličnu zaštitu na radu - koristiti ljetnja odijela, kape, marame, te nositi laganu, svijetlu i komfornu odijeću od prirodnih materijala.

Radnici, posebno koji rade na otvorenom, trebaju imati pravilnu ishranu, prilagođenu vremenskim uvjetima, koja podrazumijeva izbjegavanje teške, vruće i obimne hrane, konzumiranje svježeg voća i povrća, a ne konzumirati alkohol, kafu i gazirane napitke.

Radnicima koji rade u zatvorenom poslodavci trebaju osigurati korištenje rashladnih sustava (klima uređaji, ventilatori...), vodeći računa o razlici između unutarnje i vanjske temperature, te poboljšati cirkulaciju zraka provjetravanjem.

Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a i u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima potrebno je osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Pučanstvo treba kontinuirano izvješćivati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10 do 18 sati, zaštita od sunčevog zračenja, nošenje široke svijetle odjeće, uporaba šešira i naočala, korištenje krema za sunce, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, a osobe koje putuju da prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti itd.). Savjetuje se zaštita od sunčevog zračenja koja podrazumijeva boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali pri tome treba voditi računa da razlika između temperature u prostoriji i vanjske ne bude veća od 50C.

Preporučene mjere koje treba provoditi u uvjetima ekstremnih temperatura se nalaze i na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Osim toga, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike su i ranije izvješćivali Vladu FBiH o preporučenim mjerama koje treba provoditi u uvjetima ekstremno visokih temepratura, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi.

Provođenje preporučenih mjera prati Federalno ministarstvo zdravstva, u suradnji sa zavodima za javno zdravstvo i kantonalnim ministarstvima zdravstva, te Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svako u okviru svojih ovlasti.

Ostala resorna federalna ministarstva će, sukladno zaključcima Vlade Federacije BiH, svako u okviru svojih ovlasti, utvrditi preporučene mjere u uvjetima ekstremno visokih temperatura i naložiti njihovo provođenje na nižim razinama vlasti, navedeno je u zajedničkom saopćenju Fedralnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva zdravstva", navodi se u preporukama. (Tuzlanski.ba)