Foto: Tuzlanski.ba

Sportski ples je najljepši dvoranski sport i spada u najzahtjevnije sportske aktivnosti.

ples mejdanBrojni su pokazatelji koji opravdavaju epitet „sportski". Najbitniji su snaga, brzina, koordinacija, izdržljivost, gipkost, muzička interpretacija, gracioznost, disciplina i timski rad. Način izvođenja tehnike i koreografije zahtjeva posebnu estetiku koja sportski ples vezuje ua pojam „umjetnost". Iz tog razloa sportski ples predstavlja most između umjetnosti i sporta.

U sportskom plesu govorimo o četiri takmičarske discipline.

Prvu disciplinu predstavlja takmičenje u latino-američkim plesovima (samba,cha cha, rumba, paso doble i jive).

Drugu disciplinu predstavlja takmičenje u standardnim plesovima (engleski valcer,tango,bečki valcer,slow fox i quick step).

Treću disciplinu predstavlja takmičenje u svih deset plesova (kombinacija).

Četvrtu disciplinu predstavlja takmičenje u formacijama (timovi koji plešu latino-američke ili standardne plesove).

Nakon dužeg vremena u Tuzli je u organizaciji plesnog studija Sandoval, u subotu 09.03. 2013., održano kvalifikaciono takmičenje u latinoameričkim i standardnim plesovima, te takmičenje školske lige i formacija, koje je privuklo takmičare i goste iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Učešće je uzelo preko 350 takmičara, u različitim kategorijama, od čega oko stotinjak samo iz Sandovala. Svoje prvo takmičarsko iskustvo, stekli su i polaznici škola plesa, sa kojima su naši instruktori i treneri vrijedno radili unazad par mjeseci u svojim školama, i to u: O.Š „Novi Grad", O.Š „Slavinovići", O.Š. „Kreka", KŠC „sv.Franjo", O.Š „Miladije", P.Š. „Solana", O.Š „Lukavac Grad".

ples mejdan1

Takmičenje je počelo sa najmlađim parovima u najnižem kvalitetnom razredu, te završilo sa masovnim formacijskim plesom uz poznati hit „Gangam Style". Pune tribine u maloj sali SKPC Mejdana i gromoglasni aplauzi su pomogli takmičarima i plesnim parovima da daju i više od svog maksimuma na plesnom podijumu, a gostima iz Mostara, Zenice, Goražda, Sarajeva, Banja Luke, Srpca, Lukavca, Olova, Cazina, da otputuju kući puni pozitivnih utisaka o domaćinima, tuzlacima! Po dolasku kući su oficijelne rezultate mogli odmah pogledati i na novoj servisnoj web stranici www.ples.ba za koju je zadužen još jedan tuzlak.

I tako je Tuzla plesala. Još jedan u nizu izuzetno dobro organizovanih turnira, za koji smo dobili niz usmenih i pismenih priznanja i pohvala, koje proslijeđujemo i na adresu Općine Tuzla i SKPC Mejdan, bez kojih organizacija ove manifestacije ne bi bila moguća, te kolega iz Plesnog Sportskog Saveza BiH, trenera u plesnom studiju Sandoval i naravno naših članova i njihovih roditelja. Hvala Vam na ukazanom povjerenju!

Ne gubite vrijeme, zaplešite s nama!

Tuzlanski.ba