Podrška zdravstvenom sistemu TK
Foto: Tuzlanski.ba

Federalni ministar zdravstva, Rusmir Mesihović posjetio TK

Posjeta MesihovicKruna dosadašnjih aktivnosti oko umrežavanja sva tri klinička centra na području Federacije BiH ali i sagledavanja trenutnog stanja u zdravstvenom sistemu bio je današnji sastanak u Vladi Tuzlanskog kantona. Gosti premijera TK Seada Čauševića i resorne ministrice Nermine Hadžigrahić bili su federalni ministar zdravstva, Rusmir Mesihović i direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Novka Agić.

Istakavši da Tuzlanski kanton ima zdravstveni „brend", u okviru dosadašnjeg UKC-a, kojeg treba sačuvati i unaprijediti, ministar Mesihović je prije svega dao podršku transplant programu i sugerisao važnost budućeg javno-privatnog parnerstva u zdravstvu. Boljem funkcionisanju zdravstvenog sistema, prema riječima federalnog ministra, trebala bi doprinijeti skora informatizacija odnosno, uvođenje elektronske kartice i takozvanog e-recepta što već treba da zaživi na području Kantona Sarajevo čime će biti eliminisano čekanje i periodično ovjeravanje zdravstvenih knjižica.

„Cilj nam je ubrzati procese kojim će zdravstvo dobiti na kvaliteti te zajedno sa Federacijom BiH regulisati osnivačka prava Univerzitetsko-kliničke bolnice Tuzla", kazao je ovom prilikom premijer Čaušević. „Raduje činjenica da su prisutne naznake boljeg poslovanja UKB Tuzla", istaknula je kantonalna ministrica zdravstva Hadžigrahić još jednom podsjećajući da „bez jakog kliničkog centra svoju ulogu ne mogu ostvariti ni domovi zdravlja".

Današnji sastanak organizovan je u cilju sagledavanja svih komponenti koje čine stabilan federalni zdravstveni sistem za koji je zainteresovana i Svjetska banka a čiji će konsultant uskoro posjetiti Tuzlu, najavljeno je ovom prilikom.