Foto: Tuzlanski.ba

Na tematskoj sjednici Odbora Javnog radiotelevizijskog servisa (JRTSBiH) na kojoj se razgovaralo o problemima naplate RTV takse, konstatirana je dramatična finansijska situacija u sva tri javna RTV servisa u našoj zemlji, a koja je izazvana neprimjenom zakonskih odredbi prema kojima su operateri telekoma dužni naplaćivati RTV taksu.

Veliki gubici

Samo za prvih pet mjeseci ove godine tri javna servisa uskraćena su za 2,2 miliona KM.

Međutim, RTV taksa nije sadržana na računima tzv. IPTV usluga, odnosno internetskih usluga tri vrlo značajna telekom operatera - „Moja TV“, „Trio paket“ i „Open IPTV“, te u uslugama kablovskih operatera, zbog čega javni servisi trpe velike gubitke koji ugrožavaju njihovu funkciju.

Mnogi građani nisu upoznati sa činjenicom da ukoliko posjeduju kablovsku televiziju a ne plaćaju odvojeno RTV taksu, bit će tuženi od strane te institucije, a veliki broj tužbi je već i  pokrenut, potvrđeno je za Tuzlanski.ba iz menadžmenta BHRT-a.

Upozoravajući na ovaj problem u razgovoru za „Dnevni avaz“, Valentina Rupčić, predsjednica Upravnog odbora BHRT-a, kaže kako su informacije koje su nakon sjednice iznijeli u javnost jedan vid apela institucijama koje su zakonski nadležne i mogu pomoći svojim odlukama RTV servisu kod naplate pretplate.

Bez razumijevanja

valentina-rupcic- Ministarstvo prometa BiH, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i druge nadležne institucije trebale bi prema telekom operaterima i onima koji pružaju takve usluge reagirati, jer se ne poštuje zakon. Zato smo i održali sastanak na kojem su bili predstavnici nadležnih institucija. Cilj je bio zajednički iznaći soluciju kako bismo našli rješenja za alarmantni pad prihoda - kaže Rupčić, navodeći da se na poziv za ovaj sastanak nisu odazvali predstavnici „BH Telecoma“.

Ona je ocijenila da je situacija u javnim servisima zaista dramatična i ako se hitno ne učini nešto na zaustavljanju daljnjeg pada naplate RTV takse, javni RTV servisi neće moći izvršavati svoje programske i poslovne dužnosti.

- To može dovesti i do gašenja javnih RTV servisa. No, odgovornost je na institucijama koje su dopustile da se zakon ne poštuje i time doveli javne servise na rub opstojnosti. Nije bilo razumijevanja ni prilikom razgovora o nekim drugim modelima kojima bi se naplaćivala pretplata, iako je od BHRT-a bilo nekoliko. I sada smo pripremili nove prijedloge koje ćemo uputiti na razmatranje nadležnim institucijama - kaže Rupčić.

Naglašava da je, naravno, i za to potreban politički dogovor, ali da u Parlamentu BiH sjede zastupnici iz redova svih naroda i pitanje je koliko će se svi pojedinačno identificirati s ovim problemom i kako vide u budućnosti Javni RTV servis u BiH.

Nacionalna zastupljenost uposlenih

Rupčić se osvrnula i na nacionalnu zastupljenost zaposlenih na BHRT-u. Ona ističe da je, prema posljednjim podacima, na BHRT-u uposleno više od 73 posto Bošnjaka.

- Mislim da to ne bi trebao biti odraz kadrovske strukture državne televizije. Jer državna televizija bi trebala voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih. Sada to nije tako, na što ukazuju i podaci. Kadrova hrvatske nacionalnosti nema onoliko koliko bi prema svim pravilima nacionalne zastupljenosti te zakonskim i ustavnim odredbama trebalo biti – ističe Rupčić.

Šta će biti s digitalizacijom

- BHRT je pustio HD signal na početku Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu koji je distribuiran kablovskim operaterima, dok se digitalizacija provodi u dva smjera. Jedan od Ministarstva prometa i veza, koje isporučuje opremu za koju je država osigurala novac, i, s druge strane, pojedinačno emiteri koji rade zamjenu opreme sa sadašnjih analognih na digitalne uređaje. To je jedan veliki, složen i skup projekt. Iskreno se nadam kako će projekt digitalizacije, bar što se tiče onoga što BHRT treba dalje raditi, biti moguć s obzirom na drastičan pad prihoda - rekla je ona. (Tuzlanski.ba/Dnevni avaz)