Foto: Tuzlanski.ba

Jedini nelegalni džemat u Tuzli, kakvim ga smatra Islamska zajednica, radi obavljanja vjerskih dužnosti i dnevnih namaza posjećuje oko 15-ak osoba, piše N1.

Petkom na džumi okupi se oko 50-ak vjernika. Emir Čajić kojeg nazivaju imamom i jedan od članova tzv. Koordinacije nezavisnih džemata kaže da nije odbio integraciju u Islamsku zajednicu. Traži prihvatanje i njihovih uslova, te pozivaju reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića na dijalog.

"Mi smo se okupili ovdje iz potrebe, zbog mnogih razloga i nepravilnosti koje smo uočili u radu Islamske zajednice i zbog toga što nam se sužavao prostor u postojećim džamijama za adekvatno obavljanje vjerskih dužnosti te smo zbog toga bili prinuđeni da napravimo ovakve objekte", kaže Čajić za N1.

paradzemat-u-tuzli-necemo-izazivati-sukobIMAG6069-1-

"Mi smo htjeli da otvorimo ovaj dijalog sa Islamskom zajednicom kako bismo putem tog dijaloga došli do integracije ovih džemata u Islamsku zajednicu. Mi želimo integraciju u Islamsku zajednicu i želimo da se muslimani slože i dogovore oko ovih pitanja", dodaje sagovornik N1.

Čajić tvrdi da neće pružiti otpor ukoliko opštinske službe ili inspekcije dođu da pečate objekat, ali kažu da negdje moraju klanjati - makar to bilo na livadi.

"Nećemo izazivati nikakve sukobe niti ih želimo. Nećemo nikome stajati na putu jer nije u interesu muslimana da se takve stvari dešavaju. Mi moramo negdje obavljati svoje dužnosti. Ako treba mi ćemo klanjati i na livadama", poručuje Čajić.

paradzemat-u-tuzli-necemo-izazivati-sukobIMAG6068

Islamska zajednica je bila jasna - sa vama nećemo razgovarati niti vam ustupiti prostor za razgovor u Sarajevu.

"Mi nismo našli nijednu šerijatsku prepreku za pravljenje ovakvih mesdžida. Islamska zajednica koja ovo naziva nelegalnim objektima treba da nam donese šerijatsko-pravne dokaze da su ovi objekti nelegalni jer pitanje legalnosti i nelegalnosti nekog mesdžida nije pitanje dnevne politike već pitanje islamskih propisa", kaže Čajić.

"U svim našim nastupima mi smo uvijek iskazivali želju za dogovorom i dijalogom. Ta postavka u odbijanju integracije ne znam odakle je proizašla. Imao sam razgovor sa glavnim imamom gdje sam mu dao jasno do znanja da smo ovaj objekat spremni uvakufiti u vlasništvo Islamske zajednice", kaže Čajić.

Opširnije u video prilogu N1 televizije. (N1)