Općina Tuzla dobitnik priznanja "Beacon Scheme" u BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Na svečenoj ceremoniji proglašenja najboljih lokalnih zajednica u VII krugu Beacon šeme BiH održanoj danas u Brčkom, Općina Tuzla je proglašena dobitnikom priznanja Beacon scheme u BiH.

opcina-tz-600x450Načelniku Općine Tuzla Jasminu Imamoviću dodjeljena je nagrada - Beacon status za najuspješniju općinu u BiH u oblasti „Energetska efikasnost u zgradarstvu - rekonstrukcija omotača zgrade".

Općina Tuzla je do sada osvojila tri Beacon statusa, i to 2006.godine za najbolje rezultate u BiH u oblasti malih i srednjih preduzeća i poduzetništva, 2010. godine Beacon status za oblast „Turistički potencijali u funkciji lokalnog razvoja" i 2011. godine za najbolje rezultate u BiH u oblasti ''Priprema i upravljanje projektima Evropske unije''.

U okviru sedmog kruga Beacon sheme, Općina Tuzla je uzela učešće u takmičenju i u konkurenciji s drugim kandidatima, nakon provjere koju je izvršila Savjetodavna komisija, osvojila Beacon status dokazavši sljedeće prednosti i pozitivne primjere iz prakse: Početkom 2010. godine Općina Tuzla se pridružuje inicijativi Evropske komisije u povezivanju gradonačelnika energetski osviještenih europskih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava u provedbi efikasnih mjera za poboljšanje energetske efikasnosti urbanih sredina.

Izradom Akcionog plana energetski održivog razvoja Općine Tuzla (SEAP) identifikovane su mjere energetske efikasnosti za sektore zgradarstva, saobraćaja, javne rasvjete, upravljanja otpadom, vodosnabdijevanja, obnovljivih izvora energije i urbanističkog planiranja.

Obaveza energetski efikasne gradnje uključena u sve strateške dokumente Općine Tuzla, intenzivno se radi i na provođenju neophodnih mjera za poboljšenje energetske efikasnosti odnosno smanjenja troškova za energiju i smanjenje emisije CO2 u objektima pod vlasništvom grada.

Uposlenici Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, kao i uposlenici javnih preduzeća u vlasništvu Općine Tuzla prošli su obuku Certificiranja internih auditora energetskih menadžment sistema.

U partnerstvu s nevladinim organizacijama realizirani su brojni projekti, a u oblasti zgradarstva posebno značajni su projekti utopljavanja objekta osnovne škole Pazar u Tuzli i zgrade Općine Tuzla, te projekat Energetski pregled deset javnih objekata u Tuzli kojim je obuhvaćen energetski pregled za objekte (Dom zdravlja Dr. Mustafa Šehović Tuzla, Filozofski fakultet, Osnovna škola Pazar Tuzla, Osnovna škola Centar Tuzla, zgrada Općine Tuzla i drugi).

Općina Tuzla je prva općina u BiH koja je započela s kontinuiranim praćenjem potrošnje energenata u zgradama u vlasništvu Općine koristeći Informacijski sistem za upravljanje energijom - EMIS.

- Ova nagrada i ovo priznanje nam je od iznimne važnosti i ujedno nam je, kao odgovornoj lokalnoj samoupravi, veliki izazov za stalno usavršavanje u ovoj oblasti kako bi zadržali poziciju lidera u oblasti energetske efikasnosti na području cijele BiH, ali i šire. U narednom periodu, kao Općini koja nosi Baeacon status, predstoji nam obaveza širenja pozitivnih iskustva i dobre prakse s drugima - istakao je općinski načelnik Jasmin Imamović na svečanoj ceremoniji dodjele BEACON priznanja, saopćila je Stručna služba Općine.

Fena / Tuzlanski.ba