Oglasio se Dodik: Kada Murphy čuva Dejtonski sporazum, to je kao kada koza čuva kupus
Foto: Tuzlanski.ba

Dodik se na društvenoj mreži X oglasio nakon što je američki ambasador Michael Murphy izdao saopćenje povodom "Svesrpkog sabora".

"Kada Murphy čuva Dejtonski sporazum, isto je kao kada koža čuva kupus. Propast je zagarantovana. Samo tako nastavite, na dobrom ste putu da uništite i ono malo što je ostalo od BiH," započeo je Dodik obraćanje.

Dodikov twitt je reakcija na Murphyjevo saopćenje izdato povodom "Svesrpskog sabora". Kako Dodik kaže Murphy "tvrdi da Srpska nije država" i da Dodikovi "stavovi predstavljaju napad na Dejtonski sporazum," te da time Murphy pokazuje duboko nerazumijevanje stvarnosti i volje naroda Republike Srpske.

"Ambasada SAD bi trebala da bude svjesna da je Republika Srpska entitet s ustavnim pravima, a svaka insinuacija koja dovodi u pitanje njen legitimitet je neprihvatljiva i uvredljiva za naš narod. Michael Murphy je valjda tu da napravi dobre odnose Amerikanaca i Srba, između ostalog, ali on izuzev neprijateljstva prema nama ne pokazuje ništa drugo," dodao je Dodik.

Dodik je istakao kako je manji bosanskohercegovački entitet RS, potvrđen zahvaljujući međunarodnom mirovnom sporazumu - Dejtonu, te da se on kao i predstavnici vlasti tog entiteta pridržavaju odredbi Dejtonskog sporazuma.

Vezano | Ambasada SAD-a o zaključcima "Svesrpskog" sabora: RS nije država, već entitet koji može postojati samo unutar BiH

Osvrnuo se i na "Svesrpski sabor" i rekao kako sabor ima za cilj "očuvanje prava i autonomije Republike Srpske, a ne destabilizaciju BiH, kako to neki zlonamjerno interpretiraju. I da, koliko se to nekome smetalo, Republika Srbija je garant tog Dejtonskog sporazuma na temelju odluka organa Republike Srpske iz 1995. godine".

Naravno, osvrnuo se i na kritike Ambasade SAD-a u BiH na "Svesrspki sabor" i kazao kako je neprihvatljivo da stranke poništavaju odluke pravnih institucija RS-a i BiH.

"Dejtonski mirovni sporazum Srbi brane, a na njemu nasrću razni Murphyiji i Schmidtovi," istakao je.

"Na svu sreću, narodi Evrope, a vjerovatno i građani SAD, na putu su da se na demokratski način otpuste Murphyijeve i geopolitičke štetočine i usijane glave koje su svijet dovele na rub sukoba. Ne brini, Majki, ja razumijem šta ti radiš i da sada želiš da izazoveš krizu gdje je nema. Za to ti služe tvoji poslušnici među Bošnjacima.

Eto, nama uopće ne bi smetalo da se Bošnjaci okupe i organiziraju svoj događaj. Nemoj samo ti da im pomažeš. Ako žele da pričaju o kulturi i saradnji sa drugima, kao što smo mi, dobro došli su da to učine u svakom srpskom gradu. Ti nisi. Goodbye," zaključio je Dodik.