Oglasila se Granična policija: Zašto Karadžićevom advokatu nije dozvoljen ulazak u BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Po čemu je sve "čuven" Goran Petronijević

Nakon što su se u brojnim medijima u Srbiji i RS-u pojavile ocjene kako je Granična policija BiH nezakonito zabranila ulazak u našu zemlju srbijanskom advokatu Goranu Petronijeviću, oglasili su se iz ove državne policijske agencije. Niihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Granične provjere osoba-stranaca podrazumijevaju poduzimanje radnji i postupaka na graničnim prijelazima kojima se osiguravaju pretpostavke da se osobama koje namjeravaju prijeći granicu može, sukladno važećim propisima, odobriti ulazak na teritoriju BiH ili izlazak s teritorija BiH.

Registar određenih stranaca 

Prilikom obavljanja graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH vrše uvid u isprave kao i provjeru putnih isprava propisanih za prelazak državne granice i obavljaju provjere u potražnim i drugim evidencijama putem informacijskog sustava za tehničku obradu podataka, kao i druge mjere i radnje propisane Zakonom o graničnoj kontroli, Zakonom o strancima i drugim propisima.

Postupajući u skladu s odredbama navedenih propisa, policijski službenici GP BiH nisu odobrili ulazak, odnosno odbili su ulazak u BiH za Petronijević Gorana, državljanina Republike Srbije, 25. marta 2022. na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj jer navedena osoba nije ispunjavala uvjete za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima iz člana 19. stav (3) tačka g), zbog toga što je evidentirana u Evidenciji o izvršenim mjerama, koje se tiču stranaca, a koja se vodi kroz Registar određenih stranaca s ocjenom da prisustvo navedene osobe na teritoriju BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku i javnom redu u BiH.

Evidentiranje navedene mjere kao i utvrđivanja ocjene da prisustvo određene osobe na teritoriju BiH predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku i javnom redu u BiH u Evidenciju o izvršenim mjerama koje se tiču stranaca, nije u nadležnosti Granične policije BiH nego je u nadležnosti drugih tijela propisanih člankom 8. Zakona o strancima.

Imajući u vidu da se od određenih osoba i dijela medija stvara neistinita i pogrešna percepcija u javnosti o navodnom „nezakonitom postupanju GP BiH“, posebno naglašavamo da Granična policija BiH nema nadležnosti i ovlaštenja u pogledu evidentiranja predmetnih mjera u Evidencije niti u pogledu njihovog utvrđivanja te se iz tog razloga ne može ni disponirati navodna „odgovornost“ po tom osnovu, stoji u saopćenju GPBiH.

Inače, Petronijević je javno vrlo eksponiran advokat. Svakako je u BiH najpoznatiji po tome što je bio član tima odbrane ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Organizator protesta

Osim toga, pred Haškim tribunalom branio je i optuženog Veselina Šljivančanina, koji je oslobođen krivice.

Od poznatijih osoba, Petronijević je branio i bivšeg komandanta Žandarmerije Srbije Branislava Dikića, kojem je prije nekoliko dana također zabranjen ulazak u BiH. Petronijević je Dikića branio zbog optužbi za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori uoči izbora 2016. godine.

Petronijević je bio član sudskog vijeća koje je u Srbiji sudilo liderima vodećih zemalja NATO-a, Billu Clintonu, Jacquesu Chiracu i drugima, zbog NATO-ovog bombardovanja Srbije. Također, predsjedavao je sudskim vijećem koje je osudilo čak 141 Albanca sa Kosova zbog navodnog napada na policiju. U oba slučaja donesene su osuđujuće presude, koje su naknadno ukinute.

Upravo sa svojim klijentom Dikićem, Petronijević je bio jedan od organizatora anti-NATO protesta koji su održani u Nišu 2016. godine.