Najviša mjesečna plata u Federaciji BiH iznosi 23.900 KM
Foto: Tuzlanski.ba

Najviša mjesečna plata u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 23.900 KM, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u Poreznoj upravi FBiH.

bankaar23

Toliki iznos, naime, tokom prošle godine mjesečno je uplaćivan jednom zaposleniku u bankarskoj djelatnosti.

Liježe na račun

Upitani o drugim, za bh. prilike basnoslovnim iznosima koje za svoj rad dobivaju najbolje plaćene osobe u ovom entitetu, u Upravi kažu da je na drugom mjestu "top-liste" jedan informatičar, koji zarađuje po 23.130 KM.

Na trećoj poziciji je osoba zaposlena u hemijskoj industriji, kojoj na račun mjesečno liježe 22.700 maraka.

Očekivano, u vrhu liste najbolje plaćenih osoba u Federaciji BiH nalaze se bankari i informatičari, a svojevrsno iznenađenje predstavlja četvrta po visini plaća. U visini od 21.500 KM ona se, naime, isplaćuje jednom zaposleniku kompanije koja proizvodi prehrambena i osvježavajuća pića.

Među pet najbolje plaćenih, prema podacima Porezne uprave, nalazi se i zaposlenik koji radi u osiguravajućem društvu, s plaćom od 15.600 KM.

Inače, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH (BHAS), onima za maj 2013., prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u našoj državi iznosi 832 KM.

Najniži prosjek

Sudeći prema prosjecima isplaćenih plaća, opet su u najboljem položaju oni koji "barataju novcem". Naime, prema podacima BHAS-a, prosječan zaposlenik u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja u BiH u petom mjesecu zarađivao je po 1.393 KM.

Za razliku od njih, neslavnu titulu najmanje plaćenih u državi imaju građevinci i ugostitelji, koji su u maju ove godine prosječno naplatili po 536, odnosno 538 maraka. S obzirom na to da se radi o prosjecima, nije teško zaključiti da mnoštvo zaposlenih u ovim djelatnostima ima i daleko niža mjesečna primanja.